Nytår og fyrværkeri

Sikkert nytår

Nytårsaften skal selvfølgelig fejres med fest og farver, men husk sikkerheden og vær ekstra forsigtig med fyrværkeriet. Husk også at være en god rollemodel for dit barn, og lær dem at omgås fyrværkeri på en sikker måde.

De fem fyrværkeriråd:
  1. Brug altid beskyttelsesbriller. Også selvom du “kun” er tilskuer.
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri. Lovligt og godkendt fyrværkeri skal enten have et SIK-nummer eller et CE-mærke. Fyrværkeri opfører sig ikke altid efter hensigten, og der er ingen kvalitetskontrol på fyrværkeri, der ikke er godkendt.
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. Knap halvdelen af alle fyrværkeriskader går ud over hænder eller fingre. Følg altid brugsanvisningen om sikkerhedsafstand.
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser. Fusere er uberegnelige og skal fjernes med skovl og spand.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Køb af fyrværkeri
Det er lovligt at sælge fyrværkeri fra den 15. december til og med den 31. december. Man skal være fyldt 18 år for at købe almindeligt fyrværkeri, men helårsfyrværkeri såsom stjernekastere, bordbomber, knaldperler og hundepropper må sælges til unge, der er fyldt 15 år. Når man køber fyrværkeri, skal der altid følge en brugsanvisning med. Det er vigtigt, at du læser brugsanvisningen, så du er sikker på, hvordan fyrværkeriet anvendes sikkert, f.eks. hvordan det skal placeres, hvor stor sikkerhedsafstanden er, og hvordan det opbevares sikkert.

Børn og fyrværkeri
Hvert år kommer børn og unge til skade i fyrværkeri-ulykker. Børn og unge forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, og at det skal behandles med stor respekt. Det anbefales derfor, at antændelsen overlades til de voksne. Når du vurderer, at dit barn er gammelt nok til at omgås fyrværkeri på egen hånd, er det en god idé at tage en snak om, hvordan man omgås det på en sikker måde, samt fortælle dem om de fem fyrværkeriråd. Sørg for, at der altid er en voksen tilstede, når dit barn antænder fyrværkeri, og opstil nogle klare regler for, hvor, hvornår og hvordan man fyrer krudt af. På den måde lærer du dit barn, at fyrværkeri sagtens kan være sjovt og flot, så længe man husker at tage sine forholdsregler og behandler det med forsigtighed.

SikkerHverdag

FREE
VIEW