En sikker jul

Hyggelig og sikker juletid

Når julen nærmer sig og børnefamilier landet over pynter op og tænder lys, kan det være en god idé at give hjemmet et ekstra sikkerhedstjek. For selvom det er hyggeligt med juleklip og levende lys i juledekorationen, så kan det i mange tilfælde ende galt. Her kan du læse mere om, hvordan I får en hyggelig og sikker juletid.

Juleklip

Det er så hyggeligt at klippe-klistre, men det er vigtigt at have udstyret i orden, så I undgår ulykker. Det kan være en god idé at anskaffe en børnekniv og en børnesaks, eftersom disse redskaber er designet til brug for børn med henblik på, at de ikke kan komme til skade. Derudover findes der også limpistoler, som er beregnet til børn, fordi limen ikke bliver så varm, at man kan brænde sig på den. Hvis I kun har en almindelig limpistol til rådighed, så sørg for, at denne overlades til de voksne.

Julebag

Du kan sagtens inddrage børn i julebagningen. De kan nemlig være gode til at måle op, smuldre gær, ælte osv. Inden I giver jer i kast med brunkager, vaniljekranse og pebernødder, er det dog en god idé at overveje, hvordan I kan forhindre eventuelle ulykker i køkkenet.

5 gode råd til sikker julebagning:

  1. Vær altid hos dit barn, når I laver mad. Selvom barnet kun er alene et kort øjeblik, kan det brænde sig på komfuret eller skære sig på en kniv.

  2. Brug børnevenlige køkkenredskaber og børneknive, så dit barn kan skrælle, skære og hakke på en sikker måde. Når barnet har styr på dette, kan I forsøge jer med rigtige redskaber og knive.

  3. Hvis dit barn skal stå på en skammel for at nå bordet, så vær opmærksom på, at skamlen står stabilt, så I undgår faldulykker.

  4. Hvis ovnruden bliver varm, bør du enten anskaffe et beskyttelsesgitter eller holde ekstra godt øje med, at dit barn ikke brænder sig.

  5. Pas på de varme bageplader, når I tager småkagerne ud af ovnen. Placer dem et sted, hvor barnet ikke kan nå, og forklar hvorfor det er vigtigt at bruge grydelapper og handsker.

Julepynt

Julepynt er flot og dekorativt, men vær opmærksom på, at pynten kan virke meget tiltrækkende for små børn. Hold derfor godt øje med de yngste, når I laver pynt til hjemmet, så I undgår, at perler eller andet farvestrålende ryger op i næsen eller bliver slugt. Husk også at overveje, hvilket julepynt der hænger hvor. Hvis du har små børn, bør du fx ikke hænge lys, glaskugler og småting nederst på træet, hvor barnet kan få fat i det.

Julelys

Det er hyggeligt at tænde op med stearinlys i juletiden, men der er en række ting, du bør være opmærksom på, så du undgår brandulykker. Her kan du få gode råd til, hvordan du kan forebygge de mest almindelige brandulykker i juletiden.

6 gode råd til en brandsikker jul:

  1. Gå aldrig fra tændte stearinlys og lad ikke lyset gå ud af sig selv, selv om det står i en lysestage. Det kan sætte ild til de omkringliggende genstande, når det er brændt ned. Det kan være en god idé at lave en klar aftale i familien om, at den, der tænder lysene, også er den, der slukker dem.

  2. Placér lysene, så de kan brænde frit ned med god afstand til brændbart pynt og bånd, og placér kranse og dekorationer, så de ikke kan antænde omgivelserne.

  3. Giv din juledekoration en behandling med brandimprægneringsvæske, så reducerer du risikoen for, at der går ild i dekorationen.

  4. Hav altid vand i nærheden. En vandkande med spreder eller en blomsterforstøver er effektiv.

  5. Tjek husets røgalarmer og anskaf en, hvis I mangler.

  6. Placér stearinlys og juledekorationer uden for barnets rækkevidde og tjek, om der er stole, skamler eller andet, barnet kan kravle op på for at nå lyset.