Kemi på børneværelset

Når du indretter børneværelset, er det en god idé at overveje, hvordan du undgår at udsætte dit barn for unødvendig kemi. Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på.

Legetøj og babyudstyr

Gammelt, blødt plastlegetøj fra før 2007 kan indeholde ftalater og bør derfor ikke genbruges. Ftalater er en gruppe af forskellige stoffer, der kan bruges til at gøre PVC-plastik blødt. Det er forbudt at anvende ftalater i legetøj til børn under 3 år og småbørnsartikler eller dele deraf i koncentrationer over 0,05 %. Nogle ftalater er hormonforstyrrende, og derfor findes der i Danmark særlige regler for brugen af ftalater i fx legetøj. I Danmark må legetøj til børn under 3 år ikke indeholde ftalater, og i EU blev der i 2007 indført forbud mod de 6 mest problematiske ftalater i legetøj og småbørnsartikler. Du bør dog stadig være opmærksom, hvis du giver dit barn gammelt legetøj i blødt plast, eller hvis du køber legetøj uden for EU. Du bør desuden vaske eller tørre alt nyt legetøj og babyudstyr, såsom hagesmække, rangler og bamser af inden brug, da det kan indeholde restkemikalier. Husk at følge anvisningerne for vask.

Puslebordet

Når du pusler dit barn, kan du vælge produkter, der ikke udsætter dit barn for problematisk kemi. Det kan være en god idé at vælge svanemærkede babyartikler, som vådservietter, plejeprodukter og bleer. Svanemærkede kosmetiske produkter til børn under 12 år må ikke indeholde parfume. Du bør desuden bruge vaskeklude eller skumklude uden sæbe til at vaske din baby. Hvis du helt kan undvære vådservietter, skåner du dit barn for at blive udsat for de kemikalier, der er i vådservietterne. Vask stofbleer og håndklæder før brug. Pak puslepuden ud af emballagen i god tid og luft godt ud inden barnet skal bruge puslestationen. Læg ikke barnet direkte på puslepuden, men brug en stofble eller et håndklæde.

Elektroniske produkter

Elektronisk udstyr, såsom TV, computer og spillekonsoller, kan frigive problematisk kemi til dit indeklima. Kemikalierne fra udstyret kan binde sig til støv, der ligger på gulv og andre overflader eller i støvpartikler i luften, og det er derfor vigtigt at få tørret af og støvsuget mindst én gang om ugen samt luftet ud gerne to gange om dagen.

Elektrisk og elektronisk legetøj

Elektrisk og elektronisk legetøj er legetøj, der forsynes med strøm via batterier eller tilsluttes via en stikkontakt. Det kan eksempelvis være legetøjsinstrumenter, legetøjstelefoner, discokugler og bamser med lyd. Denne type legetøj kan udgøre en fare for børn – det kan afgive stød eller give forbrændinger, hvis det indeholder små dele, eller hvis det indeholder problematiske kemikalier, der kan afgives fra legetøjet. Vær ligeledes opmærksom på, at hvis legetøjet er til børn under 3 år, må batteriet ikke kunne tilgås uden brug af værktøj.

Gode råd: Undgå farlig kemi på børneværelset

  • Genbrug ikke gammelt legetøj i blød plast fra før 2007. Det kan indeholde ftalater.

  • Vask nyt legetøj og babyudstyr inden brug, da det kan indeholde restkemikalier.

  • Luft godt ud, og stil nye møbler til afgasning udenfor.

  • Tjek, at batterier i legetøj til børn under 3 år ikke kan tilgås uden brug af værktøj.