Batterier

Batterier er nyttige og hjælper med at holde vores elektronik i gang, men hvis de sluges kan det være livsfarligt. Hvis man har børn i hjemmet, er det derfor vigtigt at tage sine forholdsregler, så man ikke kommer galt afsted. Det er for eksempel vigtigt at overveje, hvordan man opbevarer sine batteridrevne apparater og løse batterier.

Hvis legetøj til børn under 3 år indeholder batterier, er det et krav, at man ikke kan åbne ind til batterierne uden værktøj. Læs mere om legetøj til børn under 3 år her.

Knapcellebatterier

Et batteri, der især kan forårsage skade, hvis det sluges, er et knapcellebatteri. Batteriet er specielt designet til små apparater såsom legetøj, ure, fjernbetjeninger og høreapparater og kan til forveksling ligne en mønt. Yderligere kan det være svært at opdage, at batterierne er forsvundet, da de normalt er en integreret del af enheden.

Der er krav om, at man for at fjerne knapcellebatterier fra en enhed, enten skal bruge værktøj eller to bevægelser uafhængigt af hinanden. I realiteten er dette dog ikke altid tilfældet, så engang imellem sker det, at små børnefingre får fat på dem og putter dem i munden.

Hvis dit barn har slugt et batteri:

  1. I tilfælde af, eller ved mistanke om, at dit barn har slugt et batteri, skal du søge akut lægehjælp på en skadestue.

  2. Lad ikke dit barn drikke eller spise før en røntgen-undersøgelse har afgjort om batteriet er blevet indtaget.

  3. Medbring batteriemballage eller det apparat, hvori batteriet sad, for at lægen kan identificere batteritype og kemi.

  4. For yderligere information kontakt Giftlinjen på 82 12 12 12.

Opbevaring af batterier:

  1. Opbevar små og møntformede batterier utilgængeligt for børn.

  2. Åbnes en pakke med knapcellebatterier, bør du sikre dig, at de resterende batterier opbevares utilgængeligt for børn.

  3. Sørg for at holde husholdningens batterisektion børnesikre og/eller ude af syne for mindre børn.

  4. Opbevar ikke knapcellebatterier i medicinglas eller i nærheden af medicin, da form og størrelse kan forveksles.

  5. Hold øje med mærkater og advarsler, der beskriver farerne ved knapcellebatterierne i de forskellige hverdagsprodukter, de er monteret i.

  6. Check om dit barn nemt kan få adgang til batteriet i produktet.

  7. Tjek periodevis dit apparat for at sikre dig, at batteriets rum er sikret ordentligt.

  8. Skil dig af med brugte batterier med det samme. Brugte batterier kan også være farlige.

Indtagelse af batterier

Hvis du ved, at dit barn har slugt et batteri, eller hvis du har mistanke om det, skal du omgående søge læge. Hvis batteriet har passeret gennem spiserøret til mavesækken, skal det nok finde vej ud selv – men sidder batteriet i spiserøret kan strømmen fra batteriet løbe ud i vævet og ødelægge det, hvilket kan være livsfarligt. Er der en mistanke om, at et batteri er blevet puttet i munden, skal der derfor foretages en gennemlysning af barnet. Og det skal ske hurtigst muligt!