En sikker fastelavn

Sikker fastelavn

Flotte kostumer er både en nødvendighed og en tradition, når der skal slås katten af tønden til fastelavn. Der er dog et par ting, du bør være opmærksom på, når du klæder børnene ud til skæg og ballade.

Sikker fastelavnstønde

Det kan være en god idé at tænke sig om, inden man fylder fastelavnstønden med slik og sjove sager. Du bør især være påpasselig med at putte legetøj i tønden, da små børn kan forveksle det med slik og komme til at putte det i munden. Undgå især legetøj med runde og ovale former, som nemt kan sætte sig fast bagerst i munden og blokere for luft. Du kan eventuelt bruge Sikkerhedsstyrelsens legetøjstester til at måle, om smådelene i fastelavnstønden er for små. Find legetøjstesteren her. Du bør også sikre dig, at eventuelt legetøj er CE-mærket. Fabrikanten angiver med CE-mærket, at produktet lever op til sundheds- og sikkerhedskravene i EU. Du kan læse mere om CE-mærket her.

4 gode råd til fastelavnskostumet:

  1. Mange kostumer og parykker kan være brandfarlige, og syntetisk stof smelter til varm plastik, når det bliver udsat for ild. Husk derfor altid at fortælle dit barn, at det skal holde sig langt væk fra de levende lys.

  2. Hvis dit barns kostume kommer med tilbehør såsom et sværd eller en tryllestav, så sørg for, at de ikke er spidse eller gå efter kostumer med tilbehør i skum. På den måde undgår du, at dit barn forvolder skade på sig selv eller andre.

  3. Vær opmærksom på snore eller lukninger omkring halsen. Hatte, kapper og masker kan udgøre en kvælningsfare, da de kan sidde fast i grene og andet. Gå derfor efter kostumer med velcro, trykknapper eller tynd elastik, der let går op, hvis barnet sidder fast i noget.

  4. Hvis dit barn skal ud at rasle, bør du give dit barn reflekser på. Fastelavn falder om vinteren eller i det tidlige forår, og mørket kan hurtigt komme snigende, hvorfor det er vigtigt at lyse op i mørket. Hvis dit barn skal have overtøj over kostumet, skal der naturligvis også reflekser på overtøjet.