Kemi i køkkenet

I køkkenet er der mange kemiske stoffer, som du ikke umiddelbart kan se med det blotte øje, men der er heldigvis meget, du kan gøre for at undgå at tilsætte unødig kemi til maden.

Emballage

Det er meget vigtigt, at du opbevarer din mad i emballage, der er beregnet til fødevarer. Emballage, der er beregnet til fødevarer, er testet for, om det afgiver kemiske stoffer i store mængder. Du kan tjekke, om emballagen er beregnet til fødevarer, ved at se efter ”Glas og Gaffel”-symbolet eller en tekst på produktet, som angiver, at det er beregnet til fødevarer. Følg vejledningen til produktet for at begrænse de kemikalier, der overføres til maden. Nogle produkter bør fx kun bruges til nogle typer fødevarer eller ved en max-temperatur. Hvis emballagen bruges forkert, risikerer du, at der overføres kemiske stoffer til maden.

Dåser

De fleste dåser er lavet af hvidblik, hvilket er en slags jern med tin på indersiden og et tyndt lag plastik på ydersiden. Det tynde lag plastik kan indeholde kemiske stoffer, som kan slippe over i vores mad. Du bør ikke lade mad stå i en dåse, du har åbnet, da ilten i luften får tinnet til at gå over i maden. Gem i stedet maden i en plastikbøtte. Lakken på indersiden af dåser kan desuden indeholde stoffet Bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof, som særlig små børn og gravide bør undgå. Bisphenol A er ikke mærkningspligtigt på emballagen, men nogle producenter mærker produkterne “Bisphenol A fri”/”BPA fri” eller lignende.

Plastikposer

Der findes forskellige plastikposer, som er lavet til forskellige formål. Fx er bæreposer og affaldsposer ikke beregnet til mad, da de kan indeholde kemiske stoffer, som kan trænge over i maden. Du bør derfor kun bruge fryseposer til opbevaring af mad.

Bagepapir, madpapir og sølvpapir

Bagepapir og madpapir kan indeholde fluorerede stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Du bør derfor købe svanemærket bagepapir og madpapir. Undgå desuden sølvpapir til madpakken, og brug i stedet madpapir, da sølvpapir er meget energikrævende ved fremstilling.

Gode råd: Undgå farlig kemi i køkkenet

  • Opbevar maden rigtigt og i emballage, der er beregnet til fødevarer.

  • Køb økologisk, hvis du har mulighed for det. På den måde undgår du sprøjtemidler i din mad.

  • Pas på fluorerede stoffer i emballage som madpapir og bagepapir.