Når børn er alene i køkkenet

Når dit barn bliver større, kan det begynde at lave mad uden opsyn fra forældre. Mange børn vil fx gerne lave en kop te eller varm kakao, når de kommer hjem fra skole, og måske giver de sig også i kast med pandekager o.l. Her kan du få gode råd til, hvordan du kan forebygge ulykker, når dit barn er alene i køkkenet.

Mikrobølgeovnen

Mange børn laver mad i mikrobølgeovnen, fordi det er nemt og hurtigt. Det er derfor vigtigt, at du taler med dit barn om, hvordan man bruger mikrobølgeovnen på en sikker måde.

Gode råd: Sikker brug af mikrobølgeovnen
  • Lær dit barn, hvilke ting der kan tåle at komme i mikrobølgeovnen, og hvilke der ikke kan. Metal og sølvpapir kan fx ikke tåle at komme i mikrobølgeovnen, da det kan selvantænde og fremkalde gnister og brand.
  • Lær dit barn, at man ikke må sætte noget ovenpå mikrobølgeovnen. Ofte sidder udluftningen nemlig ovenpå mikrobølgeovnen, og det kan derfor resultere i en del røg i køkkenet.
  • Lær dit barn, at man skal blive i køkkenet, når man laver mad i mikrobølgeovnen. Man skal fx ikke sætte kopnudler over og gå op på værelset, mens man venter på, at det bliver færdigt.

Gode råd: Når børn er alene i køkkenet

  1. Det bedste, du kan gøre, er at starte tidligt med at inddrage dit barn i madlavningen – på den måde kan du lære dem sikker adfærd og undgå ulykker.
  2. Lav regler for, hvad barnet må håndtere, når det er alene hjemme. Gør det klart, at der er forskel på, hvad der er tilladt i køkkenet, når man er alene, i modsætning til når mor og far er hjemme.
  3. Hav en røgalarm, og tal med dit barn om, hvad man skal gøre, hvis alarmen lyder. Afprøv eventuelt alarmen, så barnet på forhånd kender lyden.
  4. Hvis dit barn laver varme drikke, som man kan brænde sig på, eller bruger pander, gryder eller ovn, så tal om, hvordan man behandler forbrændinger. Du kan læse om forbrændinger her
  5. Lær dit barn, at man altid skal tjekke, om ovnen og komfuret er slukket, inden man forlader køkkenet.
SikkerHverdag

FREE
VIEW