Kemi på badeværelset

Mange af de produkter, vi bruger på badeværelset, er tilsat parfume og konserveringsmidler. Nogle konserveringsmidler og parfumestoffer er allergifremkaldende og kan give allergi. Især børn er særligt udsatte, fordi deres hud er ekstra følsom. Det kan derfor godt betale sig at være kritisk, når du køber kosmetiske produkter til dig og dit barn. Det er derfor en god idé at vælge svanemærkede produkter til dine børn.

Sæbe, creme og shampoo

Det er en god ide at vælge svanemærkede produkter til dine børn. Parfume i sæbe, shampoo og cremer til børn, kan nemlig fremkalde allergi og give udslæt og irritationseksem på følsom hud. Nogle konserveringsmidler kan også være allergifremkaldende. Du kan fx vælge produkter, der er svanemærkede. Svanemærkede plejeprodukter må ikke indeholde stoffer, som kan klassificeres som sensibiliserende, hvilket betyder, at de kan give allergi/allergiske reaktioner. Desuden indeholder produkterne ikke stoffer, som er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkte for at være hormonforstyrrende, og svanemærkede produkter til børn under 12 år må ikke indeholde parfume. Parfume er sjældent nødvendigt, og det er et af de stoffer, som giver mange allergiske reaktioner. Mange svanemærkede plejeprodukter indeholder i øvrigt ikke parfume. Du kan læse mere om Svanemærket her.

Tandpasta

Tandpasta kan indeholde stoffet triclosan, som er et bakteriedræbende stof. Triclosan er mistænkt for at udvikle resistens hos bakterier og for at være hormonforstyrrende, og du bør derfor undgå at købe tandpasta med dette stof. Køb i stedet svanemærket tandpasta. Det indeholder ikke triclosan.

Puslebordet

Når du pusler dit barn, bør du vælge produkter, der ikke udsætter dit barn for problematisk kemi. Det kan være en god idé at vælge svanemærkede og uparfumerede vådservietter, plejeprodukter og bleer, og bruge en våd klud uden sæbe til at vaske din baby. Hvis du helt kan undvære vådservietter, skåner du dit barn for at blive udsat for de kemikalier, der er i vådservietter. Du kan i stedet bruge en våd klud. Vask stofbleer og håndklæder før brug. Pak puslepuden ud af emballagen i god tid og luft godt ud inden barnet skal bruge puslestationen. Læg ikke barnet direkte på puslepuden, men brug en stofble eller et håndklæde. Puslepuden vil ofte være behandlet med vandskydende kemikalier, som kan indeholde problematisk kemi.

Gode råd: Undgå unødvendig kemi på badeværelset

  • Vælg pleje- og vaskeprodukter, som er miljømærkede.
  • Undgå at bruge vådservietter på dit barn, men brug i stedet en våd klud.
  • Gå uden om tandpasta, der indeholder stoffet triclosan.
SikkerHverdag

FREE
VIEW