En sikker halloween

Halloween er en forholdsvis ny højtid i Danmark, og selvom temaet er uhygge og gys, er det hurtigt blevet en sjov anledning for mange børnefamilier til at samles om nogle sjove og anderledes aktiviteter. Der er dog nogle ting, du som forælder bør være opmærksom på, inden Halloween-feberen sænker sig.

5 gode råd: Sådan får du en sikker halloween i børnehøjde
 1. At skære et græskar ud er ikke for små børn. Lad dit barn tegne et ansigt i stedet, og skær det ud selv. Alternativt kan I lade barnet bruge en såkaldt børnekniv, som ikke er lige så skarp som en almindelig kniv.
 2. Husk, at levende lys altid er farlige, også i græskar. Når græskarret er lavet, er det derfor en god ide at placere det i en højde, hvor små børn ikke kan nå det.
 3. Kostume, paryk eller udstyr må ikke være brandfarlige, og vær opmærksom på, at tilbehør til kostumerne, såsom sværd eller stave, ikke er spidse, skarpe eller for lange.
 4. Skal dit barn ud at gå efter mørkets frembrud, så sørg for, at barnet har reflekser på overtøjet eller kostumet.
 5. Mindre børn bør altid være i selskab med en voksen, når de skal ud og rasle ved dørene.

Når græskarret skal skæres ud

Når vi nærmer os halloween, pyntes der op med dekorative græskar med funklende stearinlys i mange danske hjem. Det kan umiddelbart være en sjov fællesaktivitet for familien, men det er vigtigt at understrege, at selve udskæringen er en opgave for forældrene. Som udgangspunkt bør mindre børn aldrig selv skære i et græskar, da de kan risikere at komme til skade med kniven, men de kan i stedet tegne et ansigt til græskarret og hjælpe med at tage fyldet ud med en ske eller hænderne. Alternativt kan I lade barnet bruge en såkaldt børnekniv. Der findes mange forskellige børneknive, så det gælder om at finde en, der passer til dit barns behov.

Sikre kostumer
Et uhyggeligt kostume er for mange børn en uundværlig del af Halloween. Men selvom Halloween handler om gys og gru, bør forældre alligevel være opmærksomme på de farer, der lurer i Halloween-kostumet.

Gode råd til halloween-kostumet

 1. Har dit barns kostume lange snore? Hvis snoren er lang nok til at nå rundt om barnets hals, risikerer dit barn i værste fald at blive kvalt. Lad derfor ikke dit barn have et kostume på med lange snore.
 2. Edderkopper og knogle-halskæder er uhyggelige – men ligesom knapper er de også små nok til at ende i dit barns mund. Forsikr dig, at smådelene på dit barns tøj sidder godt fast.
 3. Kan kostumets smådele bestå legetøjstesteren? Brug Sikkerhedsstyrelsens legetøjstester til at måle, om smådelene på dit barns kostume er farlige.
 4. Kosteskafter, tryllestave eller andet tilbehør til kostumer kan have smådele, der risikerer at falde af. Tjek om tilbehøret er solidt og kan tåle at blive leget voldsomt med.
 5. Kappen er næsten et must, når dit barn skal være Dracula eller uhyggelig heks. Men sidder kappen med en snor omkring halsen, kan dit barn blive kvalt, hvis kappen bliver viklet ind i grene eller sidder fast i en dør. Vælg i stedet en kappe fastgjort med velcrobånd.
 6. Passer kostumet til dit barns alder? Følg altid anbefalinger om alder og advarsler, og tag det alvorligt. Særligt i forhold til børn under 3 år – øjemål og sund fornuft er ikke nok!
 7. Kender du CE-mærket? Fabrikanten angiver med CE-mærket, at produktet lever op til sundheds- og sikkerhedskravene i EU. Køb derfor altid kun CE-mærket legetøj og kostumer til dit barn. Du kan læse mere om CE-mærket her.
SikkerHverdag

FREE
VIEW