Guide til bedre kemi i hjemmet

Børn oplever verden ved at smage på den og røre ved den – det er en del af deres udvikling. Men det er en god idé at være opmærksom på, hvilke produkter børnene omgiver sig med og putter i munden, da ikke alt er lige godt for børn. Her kan du få gode råd til, hvordan du undgår at udsætte dit barn for problematiske og unødvendige kemikalier i hverdagen.

Faremærkede produkter

Kemikalier er mærket med farepiktogrammer, der fortæller dig, hvilken fare kemikalierne udsætter dig for, og hvilke forholdsregler du skal tage, så du kan undgå eksponering samt uheld i hjemmet. Kemikalier, der er mærket med farepiktogrammer, bør altid opbevares utilgængeligt for børn. Du kan læse mere om de forskellige farepiktogrammer og få gode råd til opbevaring her.

Pas på indeklimaet

Mange af de ting, du har i hjemmet, kan frigive problematisk kemi til dit indeklima. Det gælder for eksempel elektronisk udstyr, såsom TV, computer og spillekonsoller. Kemikalierne fra udstyret kan binde sig til støv, der ligger på gulv og andre overflader eller i støvpartikler i luften, og det er derfor vigtigt at få tørret af og støvsuget mindst én gang om ugen samt lufte ud og lave gennemtræk mindst to gange frem minutter om dagen.

Køb svanemærket og undgå parfume

Svanemærkede plejeprodukter må ikke indeholde stoffer, som kan klassificeres som sensibiliserende, hvilket betyder, at de kan give allergi/allergiske reaktioner. Desuden indeholder produkterne ikke stoffer, som er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkte for at være hormonforstyrrende, og svanemærkede produkter til børn under 12 år må ikke indeholde parfume. Parfume er sjældent nødvendigt, og det er en gruppe af stoffer, som kan give allergiske reaktioner. Mange svanemærkede plejeprodukter indeholder i øvrigt ikke parfume. Tjek altid produktet. Du kan læse mere om Svanemærket her.

Vask tøjet inden brug

Tøj kommer helt tæt på kroppen. Derfor er det en god at vaske alt tøj, inden det tages  i brug. Det er ikke kun dit barns tøj, der er en god idé at få vasket – det er hensigsmæssigt at vaske alt tøj, inden det tages i brug. På den måde vil en del af de kemikalier, der kan være i stoffet, blive vasket ud. Det samme gælder med sengetøj, håndklæder og babyprodukter med tekstil. Du kan læse mere om tøj og kemikalier her.

Undgå farlige ftalater

Ftalater er en gruppe af forskellige stoffer, som kan bruges til at gøre PVC-plastik blød. Nogle ftalater er hormonforstyrrende, og derfor findes der i Danmark særlige regler for brugen af ftalater i legetøj og småbørnsartikler. I Danmark må legetøj og småbørnsartikler til børn under 3 år ikke indeholde ftalater, og i EU blev der i 2007 indført forbud mod de 6 mest problematiske ftalater i legetøj og småbørnsartikler til børn op til 14 år. Du bør dog stadig være opmærksom, hvis du giver dit barn gammelt legetøj i blødt plast, eller hvis du køber legetøj uden for EU.

Guide: Sådan skruer du ned for problematisk kemi i hverdagen

  1. Luft ud og fjern støv.
  2. Vælg miljømærkede produkter.
  3. Vask nyt tøj inden brug.
  4. Undgå indånding af spray.
  5. Luft ud og undgå hudkontakt, når du maler.

Kilde: Miljøstyrelsen

SikkerHverdag

FREE
VIEW