Sikkerhed til hest

Mange børn og unge er vilde med at ride og bruger meget tid på hestens ryg eller i stalden. Hesten er et flugtdyr og kan reagere pludseligt og uforudsigeligt. Derfor er det vigtigt at have fokus på, hvordan man øger sikkerheden i omgangen med hesten og forebygger rideulykker. Ved at bruge det rette sikkerhedsudstyr og kende hestens adfærdsmønstre kan mange ulykker forebygges. Læs her, hvordan du øger sikkerheden til hest.

Sikkerhed til hest – husk reflekser, hjelm og vest!

Det er vigtigt at huske på, at heste ikke er kæledyr – selv den mest omgængelige pony eller hest kan volde stor skade på mennesker, hvis den gør noget uforudset eller bliver skræmt. Derfor er det vigtigt at lære hestens reaktionsmønstre at kende og altid at huske sit sikkerhedsudstyr – også selvom dit besøg hos hesten er kort, eller du ikke lige synes, du har tid til at tage udstyret på. Husk derfor altid ridevest, reflekser og ridehjelm.

Reflekser

Når du færdes med heste i trafikken, er det vigtigt at huske reflekser, så både du og hesten bliver set af bilisterne. Husk derfor både reflekser og refleksvest til dig samt reflekser til hesten.

Mange rideklubber har særlige sikkerhedsregler for børn, fx stiller nogle rideklubber krav til at børn kun måde ride med en voksen eller en erfaren rytter til stede. Sørg derfor for at sætte dig ind i din rideklubs regler.

Ryttermærker: Sikkerhedsuddannelse til ryttere

Dansk Ride Forbund står bag ryttermærkeuddannelsen. Her kan ryttere tage forskellige mærker som uddannelse i at omgås heste forsvarligt i forhold til sikkerhed og etik. Læs mere om ryttermærker her.

Ridevest

Ridevesten er vigtig, fordi den beskytter ryggen, hvis der skulle ske en ulykke. I klubber, som er medlem af Dansk Ride Forbund, stilles der krav til, at børn og unge under 18 år bruger vest, når de springer. Det anbefales, at ridevesten er CE-mærket.

Ridehjelm

Det er ikke lovpligtigt at bære ridehjelm, medmindre man er medlem af en klub under Dansk Ride Forbund eller deltager i konkurrencer/stævner. Hvis man rider i en klub under Dansk Ride Forbund skal man dog ride med ridehjelm. Det anbefales, at man altid anvender ridehjelm, når man omgås heste – også i stalden – da ridehjelmen har afgørende betydning for, hvor alvorlig skaden bliver, hvis der skulle ske en ulykke. Husk disse råd for at sikre, at ridehjelmen beskytter dig bedst muligt:

  • Køb en ridehjelm, som lever op til gældende sikkerhedsstandarder.
  • Vær opmærksom på at ridehjelmen skal skiftes, hvis den har skader eller revner. Det er derfor en god idé at skifte hjelmen, hvis den har været involveret i et fald, da faldet kan have beskadiget hjelmen.
  • Sørg for, at ridehjelmen har den rigtige størrelse og er spændt rigtigt fast. Til børn kan man købe ridehjelme, der kan justeres i størrelsen, så man kan sikre, at hjelmen altid passer til hovedets størrelse.

Sikkerhedsstandarder for ridehjelme

Følgende standarder for ridehjelme er tilladt, ved ridning i klubber og til stævner under Dansk Ride Forbund og FEI-stævner i andre lande:

Gældende pr. 1. januar 2018:
CE-mærkede hjelme med standard EN 1384:2017 eller VG1.

SikkerHverdag

FREE
VIEW