Stillingssansen

Stillingssansen kaldes også den proprioceptive sans eller muskel- og ledsansen. Den findes i alle muskler, sener og led. Sansen hjælper os til at styre kroppens bevægelser ved at registrere muskelkræft, kropsstilling og kroppens placering i rummet. Stillingssansen har altså stor betydning for barnets opfattelse af sin egen krop og omgivelserne omkring. Når denne sans er velfungerende, kan barnet fx selv tilpasse sin siddestilling, løfte foden tilpasset over dørtrinnet og på anden vis bevæge sig direkte og ubesværet mod målet.

Stimuler stillingssansen – jo før, jo bedre.

Hos små børn er stillingssansen under udvikling, og det bliver langsomt tydeligt, at barnet gør fremskridt. For eksempel bliver ukontrollerede armbevægelser kontrollerede, og barnet lærer at gribe ud efter ting. Sansen stimuleres og udvikles, for hver bevægelse barnet laver. Derfor har børn også brug for at bevæge sig mest muligt.

Problemer med stillingssansen ses ofte ved, at barnet er meget klodset eller har svært ved at koordinere sine bevægelser direkte mod et givent mål, samt svært ved at navigere i begreber som op, ned, foran og bagved.

Stillingssansen hænger tæt sammen med labyrintsansen og følesansen, så hvis dit barn har problemer med denne sans, er det en god idé at træne de andre sanser også. Den bedste måde at stimulere stillingssansen er desuden at skabe gode rammer for, at barnet kan tumle, lege og bruge sine muskler hver dag.

Tips til øvelser, der stimulerer stillingssansen:

  • Leg slås- og tumlelege

  • Lad barnet balancere: gå på line, brug et balancebræt eller lav balancebaner

  • Lav kaste-gribelege

  • Lad barnet bevæge sig mest muligt