Labyrintsansen

Labyrintsansen kaldes også vestibulærsansen. Den er et lille sanseorgan i det indre øre, som har stor betydning for vores balance og sørger for, at vi kan bevæge os op og ned, fremover, bagover, til siden og rundt uden at blive dårlige. Foruden balancen har labyrintsansen betydning for vores evne til at koncentrere os, evnen til at styre øjnene, vores aktivitetsniveau samt vores sproglige udvikling.

Stimuler labyrintsansen – jo før, jo bedre.

Mange børn oplever problemer med labyrintsansen. Problemerne udmærker sig ofte ved, at barnet bliver svimmelt og får det dårligt ved bestemte bevægelser såsom at gynge, køre bil eller snurre rundt.

En underudviklet labyrintsans kan og bør trænes – både derhjemme og på legepladsen, da det ellers kan have betydning for barnets generelle udfoldelse og udvikling.

Børnene er ofte nysgerrige nok til selv at udfordre og udforske sin brug af kroppen, hvis bare vi voksne omkring børnene giver dem lov. Det er derfor vigtigt at give børnene plads og tid til at udforske sine omgivelser og lege med dem.

Har dit barn brug for at træne labyrintsansen, så se på, hvilke bevægelser dit barn ikke kan lide, da det er dem, der skal trænes. Det er vigtigt er at starte i det små – det er ikke meningen, at dit barn skal få det dårligt, eller det skal føles ubehageligt. Fokusér på at lave rotationer, og på at hovedet skal være både lodret, vandret og diagonalt.

Tips til øvelser, der stimulerer labyrintsansen:

  • Tag fat i hinandens hænder, og snur rundt – både den ene og den anden vej.

  • Gyng dit barn på en gynge eller i en hængekøje – gerne en flad gynge, så barnet også kan ligge ned.

  • Løb op af en bakke og tril ned igen.

  • Gå på line – evt. imens dit barn kigger på et fast punkt i rummet.

  • Stå på hovedet, på hænder og lav kolbøtter.

  • Husk at grine undervejs. Det skal være sjovt at bevæge sig og må ikke blive en sur pligt.