Sikkerhedsudstyr på ski
Med det rette sikkerhedsudstyr, kan man forebygge mange ulykker. Det er meget vigtigt, at du vælger det rigtige udstyr, dvs. udstyr der passer til din fysik, alder og sportslige niveau. Ellers øges risikoen for skader.
Husk skihjelm og rygskjold
Skihjelm og rygskjold har afgørende betydning for, hvor alvorlig skaden bliver, hvis du eller dit barn er ude for en skiulykke – f.eks. peger undersøgelser på, at skihjelme reducerer antallet af hovedskader med 60 %. Det anbefales derfor altid, at man bruger hjelm. I nogle lande kører børn under en vis alder faktisk gratis med i liften, hvis de bærer hjelm.
Guide: Vælg den rigtige skihjelm
Vælg en skihjelm, der ikke er for tung.
Brug et målebånd rundt om hovedet til at finde din størrelse – de fleste størrelser på skihjelme er angivet i centimeter.
Sørg for, at skihjelmen er sikkerhedsgodkendt efter europæiske standarder CE EN 1077.
Skihjelmen skal kunne justeres, så den passer til dit barns hoved – tjek om puderne i skihjelmen er aftagelige, om remmene kan justeres, og at spænderne ikke generer.
Husk at justere hjelmen jævnligt, så den hele tiden beskytter korrekt.
Skal dit barn have skihjelmen på hele dagen, så sørg for, at der er gode udluftningsmuligheder i hjelmen.
Størrelse og fastspænding af udstyret
Det er selvfølgelig vigtigt, at sikkerhedsudstyret er i den korrekte størrelse, for at udstyret kan beskytte jer optimalt. Søskende arver ofte hinandens skiudstyr, men husk, at størrelsen skal passe perfekt for at beskytte ordentligt.
Brug også skisportsstedernes hjælp for at sikre, at bindingerne på skiene er indstillet korrekt, og at støvlerne passer og er ordentligt fastspændt.
Beklædning og solbeskyttelse
Forfrysninger kan hurtigt sætte en stopper for de gode timer på pisterne. Undgå forfrysninger ved:
Ikke at have for mange sokker på eller for meget af buksebenet nede i støvlerne – der skal være plads til blodcirkulation for at holde varmen.
Klæd dit barn og dig selv på med flere lag tøj, så der skabes varm luft mellem lagene.
Sørg for at holde øje med fingre og tæer – hvis de er blevet kolde, er det en god ide at holde en pause og varme dem for at undgå forfrysninger.
OBS: Solen er ofte stærk i bjergene, bl.a. fordi sneen reflekterer og forstærker solens stråler. Vintertrætte danskere nyder ofte solskinnet, men den blege vinterhud er særligt sensitiv overfor solens skadelige stråler. Derfor er det vigtigt at beskytte hele familien mod solen med en stærk solcreme og læbepomade med solfaktor. Husk også et par gode skibriller, da solen kan være for skarp for øjnene. Læs mere om sikkerhed i solen her.