Løbehjul

Løbehjul er efterhånden blevet en populær måde for børn og unge at transportere sig rundt på. Her kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, før dit barn hopper op på løbehjulet og kører afsted.

Lovgivning

Det er ikke tilladt at bruge almindeligt løbehjul på vejbanen eller cykelstien. Når du kører på løbehjul, er du faktisk at betragte som gående. Du må altså kun køre på almindeligt løbehjul de steder, hvor man færdes som fodgænger, såsom fortove, gangstier og gågader.

Undgå ulykker på løbehjul
  • Brug det rigtige sikkerhedsudstyr: hjelm, albue-, håndleds- og knæbeskytter.
  • Sørg for, at sikkerhedsudstyret passer til barnet og sidder korrekt.
  • Tjek udstyret jævnligt – slidte hjul og bremser kan gøre løbehjulet farligt.

Motoriserede løbehjul

Siden januar 2019 har det været lovligt at køre på motoriserede løbehjul på cykelstierne. Pr. 1. januar 2022 er det et lovkrav, at man bærer cykelhjelm, når man færdes i den offentlige trafik på motoriserede løbehjul. Man skal være fyldt 15 år for at køre på motoriseret løbehjul, men børn under 15 år må gerne anvende løbehjulet på skiltede lege- og opholdsområder eller under ledsagelse af en voksen.

Regler for brug af motoriserede løbehjul

  • Du skal køre efter reglerne for cykler. Det vil sige, at du skal køre på cykelstien og følge cyklistsignaler og skiltning.
  • Du skal bære cykelhjelm (lovkrav gældende fra 1. januar 2022).
  • Du skal køre med lys hele døgnet, både en hvid eller gul forlygte og en rød baglygte.
  • Der skal være reflekser på løbehjulet. Mindst én hvid foran og én rød bagpå og en gul eller hvid på begge sider.
  • Dit motoriserede løbehjul må højst køre 20 kilometer i timen.

Sikkerhedsudstyr

Uanset om du kører på almindeligt løbehjul eller motoriseret løbehjul, er det vigtigt at bruge det rigtige sikkerhedsudstyr, såsom hjelm, albue-, håndleds- og knæbeskytter. Pr. 1. januar 2022 er det et lovkrav at anvende cykelhjelm ved færdsel på motoriseret løbehjul i trafikken. De hyppigste ulykker ved brug af køretøjer såsom løbehjul er hjernerystelse og skader på håndled og underarm, men disse ulykker kan heldigvis forebygges ved brug af det rette sikkerhedsudstyr.

SikkerHverdag

FREE
VIEW