Helteakademiet
22-10-2020

Helteakademiet: Fodbold, frirum og fællesskab for langtidsindlagte og kronisk syge børn

For 7 ud af 10 indlagte børn er sygdommen en hindring for at deltage i en fritidsaktivitet – bl.a. fordi, der ikke tages højde for deres behov. Derfor lanceres onsdag d. 28. oktober Børneulykkesfondens nye tilbud, Helteakademiet, som skal give børnene mulighed for at gå til fodbold og være en del af et fællesskab med ligesindede.

Sved på panden, røde kinder og holdånd. Det er hverdagen for mange af de børn, der går til en aktiv fritidsaktivitet i det danske foreningsliv med deres kammerater. Men hvert 10. barn i Danmark lever med en kronisk sygdom (Danske Patienter, 2017), og det kan gøre det svært at deltage i en fritidsaktivitet.

Sygdommen er en hindring

I en ny spørgeskemaundersøgelse, som Børneulykkesfonden har gennemført blandt 66 indlagte børn og deres forældre (oktober 2020), svarer 7 ud af 10 (69,8 %), at sygdommen er en hindring for at deltage i en fritidsaktivitet. 8 ud af 10 (81 %) svarer, at deres jævnaldrende har bedre mulighed for at deltage i en fritidsaktivitet, fordi de ikke er syge.

”Når børn bliver alvorligt syge, bliver de ofte afkoblet fra den hverdag, de kender. Mange af børnene har ikke mulighed for at have en fritidsinteresse, fordi de ofte ryger ind og ud af hospitalet, og fordi de ikke fysisk kan følge med de andre,” udtaler Henriette Madsen, Generalsekretær i Børneulykkesfonden.

75 % af familierne svarer, at de gerne ville deltage i en fritidsaktivitet, hvis der blev taget hensyn til barnets sygdom og behov, og hvis de kunne deltage sammen med andre børn med samme muligheder. Derfor har Børneulykkesfonden startet Helteakademiet, som er et samarbejde med en række af landets superligaklubber.

”De langtidsindlagte og kronisk syge børn fortjener at opleve de samme ting, som deres jævnaldrende oplever. Fodbold kan noget helt særligt, når det kommer til sammenhold og glæden ved bevægelse, og vi håber, Helteakademiet kan gøre hverdagen mere aktiv for disse børn,” fortæller Henriette Madsen.

Helteakademiet lanceres d. 28. oktober hos Odense Boldklub, hvor en række af klubbens superligaspillere deltager. Det nye fodboldprojekt udspringer af Børneulykkesfondens gode erfaringer med initiativet Legeheltene, der skaber aktiv leg og bevægelse for indlagte børn på 13 hospitaler i Danmark.

Kræftsyge Martin: Fodbolden er et frisk pust i en svær hverdag

En af spillerne i Helteakademiet, som har testet det nye initiativ, er Martin Abel på 11 år, der er ved at komme sig ovenpå et alvorligt kræftforløb. I januar 2019 begyndte Martin at blive utilpas og svimmel, og en scanning viste, at Martin havde en tumor i lillehjernen. Efterfølgende fulgte et hårdt forløb med operation, kemoterapi og et 7-ugers forløb i USA med protonstråler. Nu er Martin kræftfri, og han bruger Helteakademiet til igen at kunne gøre det, han elsker allermest: træne fodbold.

”Martins krop har været slidt af alt den kemoterapi. Helteakademiet er en mulighed for at få et frisk pust i en svær hverdag, hvor der er fokus på at have det sjovt. Her kan spille fodbold igen uden for mange nederlag, og han kan møde andre børn i samme situation,” fortæller Lene Abel, Martins mor.

Martins far, Peter Overgaard Hansen, fortsætter:

”Det har jo givet ham et kæmpe løft og gjort ham til en helt anden person. Nu får han vind i kinderne, og han bliver naturligt træt. Han har overskud til legeaftaler og til at køre en tur på sin cykel. Alt det, vi så før hans sygdom.”

Om Helteakademiet

  • Helteakademiet er et tilbud til langtidsindlagte og kronisk syge børn i alderen 5-14 år.
  • Helteakademiet udspringer af Børneulykkesfondens initiativ Legeheltene, der skaber aktiv leg og bevægelse for indlagte børn på 13 hospitaler i Danmark.
  • Bag Helteakademiet står Børneulykkesfonden i samarbejde med en række superligaklubber i Danmark.
  • I 2020 starter Helteakademiet op i fire klubber: Odense Boldklub, Lyngby Boldklub, AGF og FC Midtjylland.
  • Trænerne i Helteakademiet er frivillige.
  • Helteakademiet finansieres via donationer, sponsorater, fonde og offentlige puljer. Bl.a. Socialstyrelsen, Apovit, BHJ Fonden, Sportsgoodsfonden og Fogs Fond.

Læs mere på www.helteakademiet.com

Om Børneulykkesfonden

Ulykker er den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-18 år, og hver fjerde dødsfald i denne aldersgruppe skyldes en ulykke. Samtidig kommer 150.000 børn under 15 år hvert år på skadestuen som følge af en ulykke. Det svarer til et barn hver 3.-4. minut – hele døgnet.

Det gør Børneulykkesfonden noget ved. Vi arbejder for at forebygge børneulykker og skabe sikre rammer for danske børn uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse. Læs mere på www.børneulykkesfonden.dk

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *