CeciliaCecilia

Legeheltene leger med nogle af Danmarks modigste børn – og møder nogle af Danmarks sejeste familier.
Nogle af familierne har valgt at stå frem med deres historie om at være på et hospital og om mødet med Legeheltene.  Herunder kan du læse om Cecilia og høre hendes personlige historie.

Cecilia på 11 år har oplevet ting, som de fleste familier gerne vil være foruden – hun har nemlig været igennem et langt kræftforløb med en meget stor tumor i det ene ben. Alligevel har hun, kun et år efter diagnosen blev stillet, overskud til at gøre noget for andre: Cecilia har nemlig startet sin egen indsamling til en række af de organisationer, der har gjort en forskel for hende, da hun var indlagt – bl.a. Legeheltene. ”Jeg vil gerne gøre noget for andre, så de har de samme muligheder som mig, hvis de bliver indlagt,” siger Cecilia.

Det hele startede i sensommeren 2019, hvor Cecilia fra den ene dag til den anden begyndte at halte, og det blev sværere og sværere at støtte på venstre ben. Cecilia blev CT-scannet, og allerede samme dag blev familien indkaldt til akut møde på sygehuset. Den 5. november 2019 blev dagen, hvor hele Cecilia og hendes families verden stod stille. Diagnosen var klar og uden tvivl. Cecilia havde knoglekræft (osteosarkom). Man havde på CT-scanningen fundet en meget stor tumor i Cecilias venstre ben, som var skyld i, at Cecilia haltede. Nu startede en masse måneder med kemo, scanninger, samtaler, sygehusindlæggelser og operationer.

Før diagnosen var Cecilia en aktiv pige, som elskede skolen, gymnastik og dans, og som med masser af energi slog flik flak gennem stuen derhjemme. Legeheltene var derfor en stor hjælp for Cecilia, da hun var indlagt. Hver dag kom Legehelten ind og spurgte ”Skal du ikke med ud at lege?”, og så fandt Legehelten og Cecilia på en masse sjov og ballade. Nogle gange kørte de en tur med kørestolen – med dropstativet som følgesvend. Nogle gange kunne Cecilia ikke komme ud af sengen, og så legede de på stuen.

”Under alle de mange indlæggelser på Skejby sygehus, har Cecilia brugt meget tid sammen med Legeheltene. Legeheltene fik smilene frem hos Cecilia, og de gjorde, at hun fik tanker væk fra sygdom og kemo, og hun fik igen lov til at være en kreativ og legesyg pige. Tingene blev ”normale” for en stund. Legeheltene har været med at fastholde Cecilias udadvendte og kreative sjæl, gennem mange timer med leg og kreativitet. Selv Cecilias genoptræning blev sjovere med hjælp fra Legeheltene. Boldspil og gåture var ikke trælse, fordi Legeheltene var med. Legeheltene hjalp også Cecilia med at lære at gå igen, for hun kunne ikke overskue fysioterapien. Men når Legeheltene inkorporerede legen i fysioterapien, så hjalp det meget.” fortæller Louise, Cecilias mor. Hun fortsætter: ”det betyder så meget for os forældre at se lyst i øjnene på vores børn, når man er igennem sådan et forløb. Man ved ikke, hvad vej tingene går, så de små afbræk i hverdagen betyder alverden”.

Cecilia fortæller: ”Når man er syg og bare ligger i sin seng, er det rigtig rart, at der kommer nogen og vil lege. Det gør én glad indeni. Hvis ikke Legeheltene var kommet, så havde jeg lukket mig selv inde, og så var jeg ikke blevet til den, jeg er i dag.”

Efter 10 måneder med intensiv kemobehandling og en stor operation senere kunne Cecilia i juli 2020 endelig forlade sygehuset og kalde sig færdigbehandlet. Nu venter en masse kontroller, scanninger og samtaler de næste mange år, og Cecilia skal vænne sig til et nyt liv, hvor hendes aktive liv med gymnastik og dans desværre ikke er eksisterende, da Cecilia har fået indsat en stor metalprotese i venstre ben, som gør, at hun aldrig kommer til at løbe eller hoppe igen. Til gengæld plejer Cecilia sin meget kreative side med både tegning, bagning og fotografering. Som Cecilia siger "det kan godt være, at jeg ikke kan løbe og hoppe! Men så kan jeg så meget andet".

Selvom Cecilia endnu ikke kan gå fuld tid i skole, har hun fundet overskuddet til at starte en indsamling til en række organisationer, der gør en forskel for børn, når de bliver indlagt. ”Jeg vil støtte det, der har støttet mig og sikre, at også andre børn kan få besøg af fx Legeheltene”. Cecilia fandt selv på ideen, men fik lidt hjælp af sin mor til at oprette både en Facebook-side og en Instagram-side til hendes indsamling. Her opdaterer hun løbende, hvor meget hun samler ind. Cecilia indsamler bl.a. ved MobilePay-donationer og ved at indsamle pant fra folk.

”Stor tak til Legeheltene for at være der og bringe smilene frem i en meget hård tid. Tak, fordi I gjorde vores datters (og vores) hverdag på sygehuset mere legende og meget sjovere. I gør en kæmpestor forskel for vores børn og giver dem en tiltrængt pause fra sygdom. Af hjertet tak”.

Cecilias mål med hendes indsamling er 35.000 kr., som skal fordeles mellem nogle forskellige organisationer. ”Og så starter vi forfra med at samle ind,” siger Cecilia, for målet er klart: ”jeg vil gerne gøre noget godt for dem alle sammen, så børnene kan blive glade.”