Vigtigheden af leg og fællesskab
Alle børn har ret til og brug for at lege og indgå i et fællesskab. At lege og indgå i sociale fællesskaber har stor betydning for børns udvikling. Men børn der bruger meget tid på et hospital, har ikke en hverdag, der ligner deres jævnaldrendes. De har ikke de samme muligheder for at indgå i forskellige lege og har svært ved at finde og fastholde relationer og fællesskaber.
På vores Heltecamps får børnene mulighed for at deltage i et fællesskab med jævnaldrende børn og deltage i forskellige lege og aktiviteter på lige fod med andre. Her på siden, kan du læse om hvorfor legen er så vigtig, og hvorfor det er vigtigt for indlagte børn at få mulighed for at indgå i fællesskaber.
Leg er essentiel for børns udvikling og trivsel
For målgruppen kan det være udfordrende at deltage i fysiske aktiviteter og forskellige lege på lige fod med deres jævnaldrende. Det betyder dog ikke, at disse børn generelt har mindre gavn af at være fysisk aktive, lege og udforske verden end andre børn, ligesom det at indgå i fællesskaber er positivt for alle børn. At lege, være aktiv og fordybe sig i forskellige interesser har positiv indflydelse på børns liv på flere niveauer; afhængig af aktivitetens indhold stimuleres fx motoriske kompetencer, fysiske eller kreative evner. Det at være aktiv eller lege med andre og indgå i lystbetonede fællesskaber modvirker ensomhed og har en helt grundlæggende betydning for børns positive socialisering og oplevelse af eget værd (Børns Vilkår og TrygFonden, 2019; Socialstyrelsen, 2022a).
Der er bred enighed om legens essentielle betydning for børns sunde udvikling og trivsel. I et forskningsreview fra Tænketanken (2020) peges der på flere gavnlige effekter af leg såsom udvikling af sociale kompetencer, øget tro på egne evner og mestringskompetencer, glæde, nysgerrighed samt øget håb og drømme i relation til fremtiden. Det er en del af undersøgelsens konklusion, at også børnene selv oplever denne forbindelse mellem leg og trivsel.
I legens univers kan børn undersøge det, som optager dem eller udforske, hvem de helst vil være. Det bidrager til, at børn kan lære verden at kende på en lystfuld måde og på barnets egne præmisser. I legen kan skabes en ”som om” verden, hvor det unaturlige kan blive det mest naturlige. Her kan normale forhold ophæves og egne love kan skabes (Huizinga, 1993; Winther, 2017).
Alle børn har ret til leg og ikke mindst behov for at lege. Førende legeforskere siger, at legen er afgørende for børns måde at være i verden på. Legen har både betydning for børns nuværende trivsel og er en central del af deres naturlige udvikling på sigt. Legeforskeren Dion Sommer udtaler, at:
Børn der leger mere, har mindre risiko for at blive ramt af angst, stress og depression. Det gør dem mere robuste og sætter gang i en positiv udviklingsspiral.
En effekt af legen kan være, at man for en stund kan glemme de ellers eksisterende forhold og omgivelser og fordybe sig i legen. Dette kan opleves som et frirum for både børn og voksne og kan have særlig stor værdi for børn og familier, der befinder sig i en sårbar situation. På vores Heltecamps er der stort fokus på at have legen i centrum. Vi ønsker at skabe nogle legende rum, hvor der er plads til alle, og hvor både børn og voksne kan opleve et frirum for sygdommen.
Det er vigtigt at indgå i positive fællesskaber
Der er bred enighed om, at det er af essentiel betydning for børns trivsel og sociale udvikling at indgå i positive fællesskaber. Hos Socialstyrelsen opererer man fx med fællesskaber og relationer som grundlæggende for selve børns identitetsudvikling og læner sig op ad en pædagogisk forståelse af, at det er inden for netop fællesskabet, at barnet – på godt og ondt – udvikler sit selvværd (Socialstyrelsen 2022a; Honneth 2003).
Én af de anbefalinger, der går igen hos Kompetencecenter for Patientoplevelser (2020), er anbefalingen om at skabe grupper og netværk både for de syge børn, for forældrene, for de raske børn/søskende og for hele familien på tværs. Dette for at have et rum for erfaringsudveksling med ligesindede, muligheden for at spejle sig i andre og muligheden for at føle sig lidt mere 'normal' i en ualmindelig hverdag. Dét, at deltage i afgrænsede fællesskaber, hvor børn med lignende udfordringer og styrker mødes, kan have stor betydning, bl.a. fordi der her findes andre børn med lignende udfordringer at spejle sig i (Bergkvist et al., 2020; Skytte & Einfeldt, 2019).
Med ovenstående for øje er det selvfølgelig af helt grundlæggende betydning, at alle børn har mulighed for at indgå i positive fællesskaber. Og det er netop den mulighed vi giver alvorligt syge børn og børn med handicap – og deres familier, når de deltager på en af vores Heltecamps. På Heltecampen er hele familien afsted sammen og danner fællesskaber, venskaber og netværk med andre børn og voksne i samme situation, som dem selv; uanset om de har nøjagtig samme diagnose eller handicap.