Vigtigheden af frirum
Helteakademiet er et fritidstilbud for kronisk eller langtidssyge børn (5-14 år) med tilknytning til landets børneafdelinger, børnepsykiatrien eller børnesomatikken. I Helteakademiet kan børnene få et frirum fra deres sygdom, hvor de kan mødes på lige fod med andre børn i et interessebaseret fællesskab.
Med Helteakademiet er formålet at være med til at normalisere hverdagen for børnene og give dem en pause fra alle de tanker og bekymringer, der kan følge med en kronisk eller langvarig sygdom. Her på siden kan du læse om vigtigheden af at give indlagte børn et frirum fra sygdommen.
Føle sig 'normal'
For børn og unge, der lider af en kronisk eller langvarig sygdom, er det største ønske bare at føle sig normal.
I rapporten ”Jeg er ikke min sygdom” fra 2017 har Børnerådet undersøgt, hvordan børn og unge oplever dét at være kronisk eller alvorligt syg. Et af deres ønsker er at føle sig ’normal’ og blive set og behandlet som andet end deres sygdom. Børn, der har været indlagt, føler sig oftere ensomme end børn, der ikke har været indlagt, og de har brug for at kende andre i samme situation.
Kompetencecenter for Patientoplevelser, Region Hovedstaden, lavede i 2020 en undersøgelse om familiers oplevelser omkring det at have et alvorligt sygt barn, hvor forældrene ligeledes fremhæver dét, at opleve at være normal og gøre nogle af de ting deres jævnaldrende gør, er noget særligt positivt i deres barns hverdag.
Alle børn har brug for et frirum. Børn med særlige behov er ofte afhængige af deres forældre i en helt anden grad end andre børn. For dem kan Helteakademiets aktiviteter være en hjælp til oplevelser i fællesskaber, hvor forældrene for en stund er placeret på sidelinjen i stedet for at være hovedaktør i børnenes liv. Selvstændighed i det omfang, det er muligt for disse børn, er om muligt af endnu større værdi end hos andre børn uden særlige behov. Kan Helteakademiet være en facilitator i den proces, er meget vundet – selv inden spillet er fløjtet i gang.
I Helteakademiet er formålet netop at give børnene et frirum fra deres sygdom, hvor de bare kan være børn, der går til en fritidsaktivitet. De mødes med andre børn, som er i samme situation som dem selv og kan på den måde spejle sig i hinanden. På samme måde giver det også en mulighed for at fortælle andre om, at de fx har været til fodboldtræning eller et stævne i weekenden. Det er vores mål at være med til at skabe små bobler af normalitet for børn, der ellers har en meget anderledes hverdag end deres jævnaldrende.