Vigtigheden af fællesskab
I Helteakademiet får børnene mulighed for at deltage i et fællesskab med jævnaldrende børn og sammen gå til en selvvalgt fritidsaktivitet. Børn har ret til og brug for at være en del af et fællesskab. Men børn, der bruger meget tid på hospitalet, har svært ved at finde og fastholde relationer og fællesskaber. Som en del af Helteakademiet bliver børnene en del af et unikt fællesskab med andre børn og familier.
Her på siden kan du læse om vigtigheden af indlagte børns mulighed for at indgå i fællesskaber.
Positive fællesskaber har essentiel betydning for børns trivsel og sociale udvikling
Der er bred enighed om, at dét at indgå i positive fællesskaber er af essentiel betydning for børns trivsel og sociale udvikling. Med det for øje er det selvfølgelig af helt grundlæggende betydning, at alle børn har mulighed for at indgå i positive fællesskaber.
Børn og unge er sociale væsner og har brug for i en eller anden grad at spejle sig i hinanden og opnå gensidig anerkendelse af deres indbyrdes roller og føle sig som en del af et socialt fællesskab med andre børn og unge.
Hos Socialstyrelsen opererer man med fællesskaber og relationer som grundlæggende for selve børns identitetsudvikling og læner sig op ad en pædagogisk forståelse af, at det er indenfor netop fællesskabet, at barnet – på godt og ondt – udvikler selvværd (Socialstyrelsen, 2022a; Honneth, 2003).
En af konsekvenserne ved kronisk eller langvarig sygdom er dog fravær. Studier viser, at 58 % af børn med kroniske sygdomme har rutinemæssigt fravær, mens 10 % misser mere end et kvart skoleår. Fraværet betyder ofte, at det kan være svært at bevare relationerne til vennerne (Danske Patienter, 2017). Venner og relationer er afgørende og kan hjælpe børn til at føle sig som en del af fællesskabet. Med Helteakademiet samler vi børnene om en fælles fritidsaktivitet, giver dem mulighed for at møde ligesindede og være en del af et helt unikt fællesskab.
Frit valg og lyst
Helteakademiet tilbyder børn med kronisk og langvarig sygdom muligheden for at deltage i et fritidsfællesskab. Det væsentlige i et fritidsfællesskab er, at barnet deltager på baggrund af et frit valg og af egen lyst, i modsætning til de obligatoriske fællesskaber barnet indgår i såsom skolen, familien eller for denne målgruppe evt. et rehabiliteringsforløb (Bergkvist et al., 2020; Baksjøberget et al., 2017).
Som for alle andre børn er der mange elementer, der spiller ind, når der vælges fritidsinteresser, men de to primære årsager til, at børn og unge er aktive i deres fritid, er interesse og relationer (Bergkvist et al., 2020, Børnerådet 2019).
Børn vælger altså fritidsaktiviteter efter interesse og/eller sociale relationer, ligesom disse faktorer har betydning for barnets varige deltagelse i aktiviteten. Det er ikke nødvendigvis begge, som behøver at være opfyldt. Børn er forskellige og motiveres i forskellig grad af faktorerne; interesse og relationer — men er både interesse og det gode fællesskab omkring aktiviteten til stede, er der trods alt dobbelt op på de motiverende faktorer for at starte og vedholde en fritidsaktivitet.
I Helteakademiet forsøger vi at tilpasse tilbuddet efter børnenes interesser og behov. Grundlæggende centrerer aktiviteterne sig omkring fodbold og boldspil i de superligaklubber, vi samarbejder med, mens der i vores samarbejde med tilbud og institutioner for børn og unge med handicap laves andre varierende aktiviteter ud fra børnenes forudsætninger for deltagelse. Overordnet set er vores fokus at værne om fællesskabet i aktiviteten og lytte til børnene, så vi bedst muligt tilgodeser alle børn.