Røgalarm

De fleste har en naturlig frygt for ild, mens mange ikke har samme frygt og respekt for ildens røg. De fleste, som omkommer i brand, dør som følge af røgforgiftning, og mange får alvorlige røgskader efter at have opholdt sig for længe i røgfyldte rum. Brandrøg indeholder mange forskellige giftige gasarter afhængigt af, hvad der brænder. Den mest almindelige gas er kulilte, som er både usynlig og lugtfri, og som gør, at man i løbet af få minutter mister bevidstheden. Ved selv en lille brand kan hjemmet fyldes med den giftige røg på kun 4-5 minutter. Det er derfor vigtigt at have en røgalarm, som kan advare i tide – især når I sover, da I ellers risikerer ikke at opdage røgen, før det er for sent. En røgalarm udenfor soveværelset kan vække jer og give nogle ekstra minutter til at komme ud eller vække andre.

Mange børn bliver forskrækkede og bange for røgalarmens hylen og ved ikke, hvad lyden betyder. Derfor er det vigtigt, at børn lærer lyden at kende og ved, hvad det betyder, hvis røgalarmen går i gang. Få evt. dit barn til at hjælpe med at skifte batterier, og lad ham eller hende se og høre røgalarmen, når den er i gang. Tal om, hvad man skal gøre, hvis røgalarmen pludselig hyler, og hvordan man kommer hurtigst ud af jeres hjem.

Det ses også, at nogle børn er vant til, at røgalarmen hyler, når der f.eks. laves mad, og derfor ikke har den nødvendige respekt omkring røgalarmens lyd. Gør det derfor klart for dit barn, at man altid skal tage røgalarmens lyd meget alvorligt.

Få styr på røgalarmerne i hjemmet

  • Der bør være mindst én røgalarm i enhver bolig. I nybyggede boliger er der lovkrav om røgalarmer.

  • Man bør have en røgalarm på hver etage.

  • Røg stiger opad, og derfor bør røgalarmen sidde så højt som muligt – helst i loftet.

  • Placér røgalarmen min. 50 cm fra døre og vægge.

  • Tjek, at røgalarmen er CE-mærket. Det angiver, at alarmen lever op til EU-lovgivningen og de standarder, der fremgår heraf.

  • Gør det til en fast vane at afprøve røgalarmen, eksempelvis hver den 1. i måneden. Husk også at skifte batteriet mindst en gang om året, eller følg producentens anvisning.

Læs mere om valg af den rigtige røgalarm her