CE-mærket

CE-mærket var oprindeligt et mærke, der skulle muliggøre varernes fri bevægelighed på det europæiske marked. Efterhånden er mærket dog blevet markedsført som et forbrugermærke, hvilket har skabt en del forvirring omkring mærkets anvendelighed. Her kan du læse mere om, hvad CE-mærket egentlig betyder, og hvad du som forbruger kan bruge det til.

Hvad betyder CE-mærket?

Legetøj, maskiner og elektriske apparater er alle eksempler på produkter, der skal CE-mærkes. At et produkt er CE-mærket, er en erklæring om, at produktet overholder EU-lovgivningens minimumsregler med hensyn til sikkerhed, sundhed, miljø og forbrugerbeskyttelse. CE-mærket betyder dog ikke altid, at produktet er blevet testet af et uafhængigt laboratorium. For nogle produkter, f.eks. legetøj, er der ikke krav om uafhængig testning, mens der for andre produkter, fx farlige maskiner, er krav om, at de testes af en uafhængig instans – altså en tredjepart. CE-mærket er altså ikke et godkendelsessymbol, men producentens egen erklæring om, at produktet overholder kravene i lovgivningen. Selvom der ikke altid er kontrol med CE-mærkning, anbefales det alligevel at se efter det på fx legetøj og babyudstyr, da der på nuværende tidspunkt ikke findes nogle bedre alternativer.

Hvem skal CE-mærke?

Det er som udgangspunkt producenten, der skal CE-mærke. Der kan dog være flere parter involveret, såsom importør eller distributør. Det endelige ansvar ligger hos den, der markedsfører produktet. CE-mærket er altså baseret på selverklæring frem for tredjepartscertificering.

SikkerHverdag

FREE
VIEW