trampolin
30-03-2021

Undgå børneulykker på trampolinen

Efter en lang vinter med nedlukninger og hjemmeskole kan dage i haven under forårssolen være tiltrængt. Hos børnefamilier er havetrampolinen ofte et hit blandt børnene. Dog må man ikke glemme sikkerheden og den gode hoppeadfærd, da legen på trampolinen kan ende med en ulykke. Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen er klar med gode råd.

Vintergækkerne kigger frem, solen er på himlen og den lune luft er tilbage. Med andre ord: foråret har for alvor meldt sin ankomst. Det betyder samtidig, at børnefamilier igen rykker aktiviteterne ud i haven. Og i mange hjem tages blandt andet havetrampolinen i brug i disse dage. Desværre ender hopperiet på trampolinen hvert år med ulykker for danske børn. Grunden til ulykkerne er oftest trampolinens stand, eller hvordan den bruges.

Derfor giver Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen gode råd til de danske børnefamilier, så trampolinturen ikke ender med en ulykke, der kunne have været undgået.

”Et sikkerhedstjek af havetrampolinen kan være afgørende for, at legen ikke ender med en ulykke. Det er derfor vigtigt, at forældre tager sig tid til at tjekke trampolinen, inden børnene bruger den. Det gælder både, hvis trampolinen har været opbevaret indendørs for vinteren, og hvis den har stået ude,” siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Der er flere vigtige områder, hvor trampolinen bør tjekkes. Start med at sikre, at skruer og kantpuder er sikkert monteret, og at samlinger og ben sidder ordentligt fast. Udskift rustne fjedre og tjek, at der ikke er huller i dugen. Der skal også være god plads over og rundt om trampolinen, og underlaget skal være jævnt og blødt.

Følg de gode hopperåd og undgå ulykker

Udover sikkerhedstjekket kan mange børneulykker på trampolinen forebygges ved at have en fornuftig hoppeadfærd. Det kan gøres ved at følge de gode hopperåd: Hop altid én ad gangen, brug sikkerhedsnet, slå aldrig saltomortaler, og børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen.

Desværre viser en ny undersøgelse blandt landets børn i alderen 0-13+ år, som Kidsvertising har foretaget for Børneulykkesfonden, at 17 % af de adspurgte børn har været ude for en ulykke på trampolinen.  Det er et tal, der skal længere ned, mener Henriette Madsen, som er generalsekretær i Børneulykkesfonden:

”Trampolinen er et fantastisk redskab til at få børn i bevægelse, så de skal endelig have lov til at hoppe løs. Dog er det for meget, at 17% af de danske børn kommer til skade, når de begiver sig op på trampolinen. Vejen frem er at sikre en god hoppeadfærd og en trampolin i god stand. På den måde kan hopperiet langt hen ad vejen foregå på en sikker måde”.  

5 gode trampolinråd

  1. Hop altid én ad gangen.
  2. Brug sikkerhedsnettet.
  3. Slå aldrig saltomortaler.
  4. Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen.
  5. Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek.

Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek

  1. Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.
  2. Tjek at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
  3. Skift rustne fjedre og tjek at dugen er uden huller eller revner.
  4. Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.
  5. Undersøg om underlaget er jævnt og blødt, fx græs.

Om Børneulykkesfonden

Ulykker er den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-18 år, og hver fjerde dødsfald i denne aldersgruppe skyldes en ulykke. Samtidig kommer 150.000 børn under 15 år hvert år på skadestuen som følge af en ulykke. Det svarer til et barn hver 3.-4. minut – hele døgnet.

Det gør Børneulykkesfonden noget ved. Vi arbejder for at forebygge børneulykker og skabe sikre rammer for danske børn uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse. Læs mere på www.børneulykkesfonden.dk

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *