Sikkerhed på havnen
Det er både sjovt og lærerigt at besøge havnen. Her kan man fiske, kigge på både eller spise en stor is i solen. På havnen foregår mange aktiviteter dog tæt på vandet, hvilket øger risikoen for drukneulykker. Faktisk findes der ikke nogle regler for, hvilket sikkerheds- og redningsudstyr der skal være på en dansk lystbådehavn. Ofte har de enkelte havne dog opstillet deres egne regler for, hvad der skal være af sikkerhedsudstyr, og hvor det skal placeres.
Hold øje med redningsudstyret
På mange havne er der placeret redningsudstyr, såsom redningskrans og redningsstiger, forskellige steder. Det er en god ide at tjekke, hvor det er placeret og vise det til dit barn, samt tale om, hvordan det anvendes. Hvis du er i tvivl om, hvor redningsudstyret er placeret, kan du spørge på havnekontoret. Så er du og dit barn i stand til at reagere hurtigere, hvis uheldet skulle være ude.
Lær dit barn at svømme
Det bedste, du kan gøre, er selvfølgelig at lære dit barn at svømme. Jo tidligere børn begynder deres svømmeundervisning, des hurtigere lærer de at blive fortrolige med vandet. Hvis barnet er fortrolig med vand og mestrer forskellige svømmestile, mindskes risikoen for drukneulykker, hvis barnet skulle falde i vandet. Selvom barnet har lært at svømme, skal du dog stadig holde øje med ham eller hende på havnen.
Lær dit barn at ringe 1-1-2
Hvis der sker en ulykke, hvor en voksen ikke er i stand til at ringe til alarmcentralen, kan et barn faktisk godt handle. Som forælder kan du nemlig lære dit barn at ringe 1-1-2. Hvis dit barn endnu er for ung til at ringe til alarmcentralen, kan du i stedet lære det, at man altid skal finde en anden voksen.
Læs mere om, hvordan du lærer dit barn at ringe 1-1-2 her.
Guide til redningsvesten
Det er en god ide at give dit barn en redningsvest på, når I opholder jer på havnen. En redningsvest øger sikkerheden for barnet, og den giver både barnet og forældre tryghed. Det er vigtigt, at du vælger en vest, der passer til barnets størrelse og vægt. Hvis vesten er for stor, er der risiko for at barnet glider ud af den, og hvis den er for lille, kan den ikke holde barnet oppe i vandet.
Der findes flere forskellige slags redningsveste: flydeveste, redningsveste med krave og oppustelige veste. For mindre børn og andre, som ikke kan svømme, er en redningsvest med krave det bedste valg. Kraven hjælper barnet til at holde hovedet over vandet og luftvejene frie.
Gode råd: Redningsveste til børn
Mindre børn bør være iført en redningsvest med krave.
Sørg for, at redningsvesten er CE-mærket, SOLAS-godkendt eller ISO-godkendt og at brugsanvisningen er på dansk. Tjek også, at det er angivet på vesten, hvor mange kilo den er beregnet til.
Sørg for, at vesten passer til barnet. Det er meget vigtigt, at vesten har den rigtige størrelse og pasform. Tag barnet med, når du skal købe eller leje vesten, så du er sikker på, at du vælger den rigtige.
Øv jer i at bruge redningsvest i vandet, og meget gerne med tøj på. På den måde kan barnet vænne sig til, hvordan redningsvesten virker.
Opbevar redningsvesten rigtigt. Den skal hænge et tørt og luftigt sted uden direkte påvirkning fra sollys.