Valg af barnevogn
I Danmark er det helt almindeligt, at vi lader vores børn sove udenfor i barnevognen, lige fra de er helt små. Det gør man ikke i mange andre europæiske lande, og det stiller selvfølgelig nogle krav til danske barnevognes sikkerhed. Her kan du få styr på, hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer dig en barnevogn.
Lovgivning
Når en producent eller importør bringer et produkt ind på det danske marked, er det deres ansvar at sørge for, at produktet er sikkert. Det gælder også for barnevogne, men det kan stadig være en god idé selv at tjekke, at barnevognen overholder de sikkerhedskrav, vi har i dag.
Valg af barnevogn
Når du køber en barnevogn, er der en mange ting, du skal være opmærksom på, men det kan være en god idé at starte med at overveje, hvilke behov du og dit barn har. Hvis barnet f. eks skal kunne bruge barnevognen, til det er 2-3 år, bør kassen være over 80 centimeter i længden, og du bør sikre dig, at vognen er sikker at bruge for børn, som kan sidde selv og dermed har en større rækkevidde.
10 gode råd ved køb af barnevogn:
Vær opmærksom på, om mærkninger, advarsler og brugsanvisninger er skrevet på et forståeligt sprog, så du har helt styr på sikkerheden.
Barnevogne sælges ofte som samlesæt, så du kan få netop den vogn, du ønsker. Spørg derfor altid, om de konkrete dele, du vil købe, indgår i helhedsvurderingen af barnevognens sikkerhed.
Husk at overveje, om vognen er solidt konstrueret, er stabil og har gode bremser. Den skal f.eks. helst kunne holde til, at barnet læner sig ud over siden, når det vågner fra sin middagssøvn, og den skal være stabil ved kørsel henover kantsten eller lignende.
Tjek, om der er skarpe kanter, hvor dit barn kan skære sig, stikke sig eller hænge fast.
Tjek, at der ikke er åbninger, som kan udgøre en risiko for kvælning af barnet.
Overvej, om der er steder, såsom kalecher, fodstøtter og justerbare ryglæn, hvor barnefingre kan komme i klemme. Hvis din barnevogn har et vendbart styr, skal du være opmærksom på, om barnets fingre kan komme i klemme, når du vender styret.
Tjek, at alle smådele, såsom aftagelige skruer, sidder godt fast.
Husk, at stellets sammenklapningsmekanisme skal have to trin, så det kræver to af hinanden uafhængige bevægelser at udløse det.
Vær opmærksom på, om kassen sidder ordentligt fast på understellet.
Husk, at barnevogn og sele skal passe sammen. Selen skal desuden have skridtstop, og den skal kunne strammes, så den sidder fast i vognen.
OBS: Vær opmærksom på, at alle de forudgående råd også gælder ved køb af en brugt barnevogn. Det er ikke altid, at ældre, brugte barnevogne overholder de sikkerhedskrav, vi har i dag.