Refleksbetjente til institutioner

Refleksbetjente

Refleksbetjente er et læringsmateriale udviklet til børnehaver, der sætter fokus på reflekser og trafiksikkerhed på en sjov og inkluderende måde. Gennem illustrative plancer, samtaler, øvelser og lege, lærer børn (og voksne) om reflekser. Materialet kommer omkring, hvor reflekserne skal sidde, hvornår de er særligt vigtige, cyklens reflekser, vedligeholdelse m.m. Alt, hvad der er godt – og vigtigt – at vide om reflekser. 

"Må jeg se din refleks?"

Børnene uddanner sig til Refleksbetjente

  En refleksbetjent er én, som ved en masse om reflekser, og som også kan hjælpe andre børn og voksne med at have styr på deres reflekser – både på sig selv og på cyklen. Det er en sjov måde at lære på, hvor emnet, gennem rollen som Refleksbetjent, bliver levendegjort. Til læringsmaterialet medfølger selvfølgelig en refleks til hvert barn. Med det rette udstyr bliver det ekstra sjovt at være refleksbetjent. 

   Udtalelse om Refleksbetjente

   Refleksbetjente er ikke blot et materiale, der lærer børnene om reflekser og trafiksikkerhed. Det er også et materiale, der giver rig mulighed for at inddrage børnene og lade dem være aktive og undersøgende omkring et emne. Det skaber et godt udgangspunkt for samtaler, hvor alle kan være med, da emnet er tæt på alle børns erfaringsverden, og med aktiviteter, der er bygget op omkring en legende og aktiv tilgang til læring, giver materialet et godt grundlag for, at børnene kan indgå i et sjovt og inkluderende læringsfællesskab omkring emnet reflekser.

   Anne-Dorthe Elling Nilsson, pædagogisk konsulent

   Sjov med reflekser

   På Årets Refleksdag, eller i dagene op til, kan I vælge at sætte fokus på brug af reflekser med disse sjove aktiviteter. Aktiviteterne kan både bruges hjemme og i institutionen/skolen.

   • Test en refleks

    Børnene skal have en ny og en gammel refleks og være udstyret med en lommelygte. De sendes ind i et mørkt rum og skal med lommelygten se forskellen på, hvordan den nye og gamle refleks virker. Hvis den gamle lyser svagere end den helt nye, skal den gamle skiftes ud.

   • Lav din egen refleks

    Til denne aktivitet skal der købes 3M reflekstapé, hvor børnene selv kan klippe og dekorere deres egen refleks. Lav f.eks. reflekser til jakken eller tasken.

   • Refleksskattejagt

    Fordel og gem reflekser i haven eller på legepladsen og lad børnene finde dem bagefter. Enten kan I dele dem op i mindre hold og se, hvor mange reflekser de kan finde på tid, eller lad alle børnene hjælpes ad med at finde de skjulte reflekser.

   • Refleksindsamling

    I kan sætte gang i en intern konkurrence i barnets institution eller skole, hvor stuerne/klasserne dyster om, hvor mange reflekser børnene hver især kan finde derhjemme og tage med i børnehave/skole. Det gælder om at samle flest reflekser pr. stue/klasse og lave den største bunke med reflekser.