gode råd
02-05-2020

Gode råd til en sikker tur i haven med børnene

Temperaturen stiger, træerne er sprunget ud, og haven kalder. Et perfekt sted, hvor børn kan brænde deres krudt af og samtidig få en masse frisk luft. Dog skal man være opmærksom på, at sikkerheden er orden, inden børnene kaster sig over leg og sjov. Børneulykkesfonden er klar med gode råd til en sikker tur i haven.

 

Findes der noget hyggeligere end en solrig dag, hvor hele familien er samlet i haven? Leg, frisk luft og masser af samvær. Det er da skønt! Dog må man ikke glemme, at sikkerheden skal være i orden, når børnene tager en tur i gyngen eller bygger med sand i sandkassen. Sådan lyder det fra Børneulykkesfonden.

 

Sikkerhedstjek legeredskaberne

Det kan være en god idé at give alle legeredskaberne i haven et sikkerhedstjek. Det gælder både gynger, legehus, rutsjebane, vippe, sandkasse og klatrestativ. Der kan nemlig være steder, hvor barnet kan hænge fast, skære sig, komme i klemme eller falde ned og ramme noget hårdt.

 

”Tjek dit barns udendørs legeredskaber mindst én gang om året. Det er vigtigt, du kigger efter slitage, som for eksempel rust eller løse skruer. Kig også efter søm, skruer og andet, som stikker for langt frem. Barnet kan rive sig på dem, eller barnets hætte kan hænge fast, og barnet risikerer at sidde fast,” siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

 

Undgå giftige planter i haven

Udover at lave et sikkerhedstjek på de forskellige legeredskaber, kan det også være en god idé at tjekke op på, hvilke planter, der står i ens have. Mange planter er flotte og farvestrålende, og derfor kan det virke tillokkende for børn at putte dem i munden. Desværre er nogle af havens planter mere eller mindre giftige. Derfor kan det være en god idé at undgå at plante, især de mest giftige, i haver, hvor små børn leger.

 

”Børn oplever verden ved at smage på den. Særligt farvestrålende bær, blomster og svampe har en tiltrækkende effekt, men i princippet skal man være på vagt over for alle former for giftige planter, hvis man har børn. Nogle giftige planter kan klippes op i en højde, hvor barnet ikke kan nå, men vi anbefaler, at du finder ikke-giftige alternativer til at pryde din have. Er du i tvivl om en plante er giftig, kan du hente hjælp på Giftlinjens hjemmeside,” anbefaler Henriette Madsen.

Gode råd om leg i haven

 

  • Læg sand, grus, græs eller en gummimåtte under gyngestativet. Det er væsentligt blødere at falde ned på end fliser, beton og asfalt.
  • Sørg for at legeredskaberne er boltet eller skruet forsvarligt fast, så de ikke kan tippe eller vælte.
  • Tjek, jævnligt om der er synligt slid og rust ved bolte, skruer, kæder og fjedre.
  • Tjek, om der stikker søm, skruer eller andet ud, som barnet kan sidde fast i.
  • Sørg for, at alle kæder og fjedre er tilstrækkeligt afskærmede, så barnet ikke kan klemme fingrene.
  • Tjek, at der ikke er åbninger, hvor barnets hoved kan smutte igennem. Åbninger bør være mindre end 13 cm eller større end 23 cm.

 

Find flere gode råd på www.SikkerHverdag.dk

 

Gode råd om giftige planter i haven

 

  • Undgå potteplanter med stærkt irriterende saft – fx arter i vortemælk-familien og sigøjnerblad.
  • Undgå planter som er meget giftige fx nerie og klatrelilje.
  • Undgå giftige planter, som virker tillokkende på børn i haven, fx guldregn, almindelig taks og pebertræ.
  • Tjek en plantes giftighed før du planter den i haven. Du kan læse om giftige planter på Giftlinjen.dk.

 

Find flere gode råd på www.SikkerHverdag.dk

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *