November 2024

De fleste ulykker sker indendørs – husk sikkerheden i julehyggen

December er lige om hjørnet, og med den følger et hav af hyggelige traditioner for hele familien. Det er tid til juleklip, levende lys og vaniljekranse i ovnen. Desværre kan den gode stemning blive sat på pause, hvis julehyggen overskygger sikkerheden. Børneulykkesfonden har samlet en række gode råd til, hvordan børnefamilierne sikrer sig en god og hyggelig december.

Tal fra Ulykkesanalysegruppen ved Odense Universitets Hospital viser, at flere børn og unge i alderen 0-17 år besøger skadestuen efter ulykker indendørs sammenlignet med udendørs. December kan betyde, at flere familier glemmer at tage højde for sikkerheden, hvorfor Børneulykkesfonden her frembringer en række gode sikkerhedsråd til en sikker jul i børnehøjde.

De seneste ulykkestal fra Ulykkesanalysegruppen ved OUH er fra 2022, hvor 23.342 børn og unge i aldersgruppen 0-17 år endte på skadestuen efter ulykker indendørs – ikke kun i december, men fordelt over hele året. Sammenlignet var det samlede tal for ulykker udendørs i samme aldersgruppe og periode 11.438 børn og unge.

"Skal vi klippe vore julehjerter sammen?"

Der bliver klippet og klistret på højtryk i december, hvor guirlander, julehjerter og nisser trylles frem af karton og papir. Når der klippe-klistres med børnene, er det vigtigt, at udstyret er i orden. Det kan være svært for små børnehænder at håndtere fx sakse, og derfor kan forældre med fordel anskaffe en børnekniv eller -saks, der er udformet særligt til børn. Hvis der skal limes med limpistol, findes der også limpistoler, der er beregnet til børn, hvor limen ikke bliver så varm, at man kan brænde sig på den. Hvis I kun har en almindelig limpistol til rådighed, så sørg for, at denne kun håndteres af voksne.

Julebag med de mindste

Det er hyggeligt at bage, og børnene elsker at være med til at røre, måle, stikke ud og pynte. Men inden I giver jer i kast med julebagningen, kan det være en god idé at give køkkenet et sikkerhedstjek og gemme skarpe knive væk og stille varme gryder og plader uden for børnenes rækkevidde. Det kan også være en god idé at anskaffe sig et beskyttelsesgitter til ovnen, hvis den er placeret i børnehøjde.

”Der lurer mange farer i køkkenet i form af skarpe knive, elektriske apparater, varme ting m.fl. Det kan derfor være en god idé, at man som forælder inddrager børnene tidligt i processen og lærer dem, hvordan man begår sig sikkert i et køkken ved at være et godt forbillede,” fortæller Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden.

En brandsikker jul er en brandgod jul

Juledekorationer, kalenderlys og adventskranse pryder mange hjem i december måned. Det er både flot og hyggeligt med levende lys, men det kan desværre også øge risikoen for brand. Placér levende lys uden for små børns rækkevidde, hav altid vand i nærheden og lav klare aftaler i familien om, hvem der tænder og slukker julelysene. Skulle uheldet være ude, kan en røgalarm betyde forskellen på liv eller død, da den kan give livsvigtige sekunder til at komme ud i tide i tilfælde af brand. Derfor bør man også huske at tjekke sine røgalarmer efter, inden man tænder levende lys i juledekorationer og kalenderlys.

”Det er en god idé at vise og fortælle børnene, hvordan en røgalarm fungerer, og hvad de skal gøre, hvis den begynder at hyle. Tal med dem om, hvorfor ild er farligt, og hvordan de skal reagere, hvis der går ild i noget. Det handler ikke om at skræmme dem, men om at lære dem at omgås ild med respekt,” fortsætter Henriette Madsen.

For yderligere information, kontakt venligst:

Camilla Henriksen
Tlf. 20 62 20 19
euv@borneulykkesfonden.dk

6 gode råd til en brandsikker jul

  1. Gå aldrig fra tændte stearinlys, og lad ikke lyset gå ud af sig selv. Der er risiko for, at der bliver sat ild til de omkringliggende genstande, og det kan være en god ide at lave en klar aftale i familien om, at den, der tænder lysene, også er den, der slukker dem.

  2. Tænker du over, hvor du stiller dine stearinlys? Placér lysene i med god afstand til brændbar pynt og bånd, så de kan brænde frit ned.

  3. Giv din juledekoration en behandling med brandimprægneringsvæske. På den måde reducerer du risikoen for, at der går ild i dekorationen.

  4. Hav gerne vand i nærheden, hvis uheldet skulle være ude. En vandkande med spreder eller en blomsterforstøver er effektiv.

  5. Tjek batterierne i husets røgalarmer og anskaf en ny, hvis der er nogle steder, hvor I mangler.

  6. Placér stearinlys og juledekorationer uden for barnets rækkevidde og tjek, om der er stole, skamler eller andet, barnet kan kravle op på, for at nå lyset.

5 gode råd til sikker julebagning

  1. Vær altid i nærheden af dit barn, når I bager. Pilfingrene kan hurtigt komme galt afsted på komfuret eller kniven.

  2. Det er en god idé at anskaffe sig redskaber, der er beregnet til børn. På den måde kan dit barn skrælle, skære og hakke på en sikker måde.

  3. Hvis dit barn skal stå på en skammel for at nå bordet, så vær opmærksom på, at skamlen står stabilt, så I undgår faldulykker.

  4. Når julebaget skal i ovnen, er det vigtigt at være opmærksom på, at ovnruden kan blive meget varm. Brug evt. et beskyttelsesgitter eller vær ekstra opmærksom på, hvor dit barn befinder sig.

  5. Når julebaget er færdigt, og godterne skal ud af ovnen, skal I passe på de varme bageplader. Placer dem et sted, hvor barnet ikke kan nå, og forklar hvorfor det er vigtigt at bruge grydelapper.

6 gode råd til sikkerhedstjek af køkkenet

  1. Tjek at skarpe genstande som knive og sakse placeres uden for dit barns rækkevidde. Du kan eventuelt sætte en skuffesikring på de skuffer, de ligger i.

  2. Tjek at elkedel og kaffemaskine er placeret bagerst på køkkenbordet, og at ledningerne ikke hænger ud over kanten, så dit barn kan få fat på dem.

  3. Tjek at komfuret har ovnlås, så børn ikke kan åbne en varm ovn eller bruge ovnlågen som skammel.

  4. Tjek at komfuret har tippesikring, så det ikke vælter, hvis barnet sætter sig på ovnlågen.

  5. Tjek at komfuret har beskyttelsesgitter, hvis ovnruden bliver varm.

  6. Tjek at rengøringsmidler holdes uden for børns rækkevidde.