Fastelavn
Februar 2025

Børneulykkesfonden guider til en sikker fastelavn

Søndag den 2. marts er det fastelavn, og med fastelavn følger udklædning, tøndeslagning, rasleture og fastelavnsboller. Det er en højtid, som mange børn ser frem til, men i alle festlighederne er der en række forbehold, som forældre bør være opmærksomme på. Skab en sjov og tryg fastelavn for børnene med Børneulykkesfondens gode råd.

Pas på legetøj i fastelavnstønden

Tøndeslagning er for mange børn en fast tradition, som de ser frem til. Men det er en god ide at tænke sig om en ekstra gang, før man fylder tønden med slik og sjove sager. En af de ting, man især bør være påpasselig med, er at putte legetøj i tønden. For små børn kan det nemlig være svært at skelne mellem slik og legetøj, og de kan derfor nemt komme til at putte små stykker legetøj i munden.

”Det kan være fristende at putte flot og farvestrålende legetøj ned i fastelavnstønden. Men det bør man som udgangspunkt undgå – især, hvis der er mindre børn, der skal være med til at slå katten af tønden. Småt legetøj kan nemlig udgøre en kvælningsfare,” fortæller Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Fastelavnsudklædning på den sikre måde

Fastelavnskostumer kommer i mange flotte udgaver, men uanset om dit barn er klædt ud som Elsa fra Frost, Spiderman eller en uhyggelig heks, er der nogle ting, du som forælder bør være opmærksom på, når du køber fastelavnskostume til dit barn. Parykker og kostumer er oftest lavet i et syntetisk stof, der er et letantændeligt materiale, og derfor også brandfarligt. Mange kostumer har også snore omkring halsen, som kan udgøre en kvælningsfare, hvis lukningen ikke er lavet af velcro og let kan hives op.

”Fastelavnskostumer er der nok af i butikkerne, men det er ikke alle kostumer, der er lige hensigtsmæssige at give sit barn på. Men hvis man som forælder har styr på nogle grundregler, kan man sagtens finde et kostume, der både er sikkert og flot,” fortæller Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden.

En sikker rasletur

”Fastelavn er mit navn…,” synger børnene, når de går fra dør til dør på jagt efter slik. Fastelavn falder i marts måned, og derfor er det også vigtigt, at børnene bærer reflekser, når de er ude at rasle, da de ellers kan være svære at se i mørket. Risikoen for ulykker nedsættes nemlig betragteligt, hvis man som fodgænger ifører sig reflekser.

Som forælder er det også en god ide at gå med børnene, når de skal ud at rasle – især hvis rasleturen foregår efter mørkets frembrud. Det kommer selvfølgelig an på barnets alder, men små børn bør altid følges med en voksen.

Boller op, boller ned

Det er hyggeligt at inddrage børnene, når fastelavnsbollerne skal bages. Men inden vaniljecremen røres, og bollerne formes, er det godt at give køkkenet et sikkerhedstjek, så eventuelle ulykker forhindres. Gem skarpe knive væk, skub elkedel ind til væggen, så ledningen ikke hænger ud over kanten, og hold børnene under opsyn, når I er i køkkenet.

4 gode råd til fastelavnskostumet:

  1. Mange kostumer og parykker kan være brandfarlige, og syntetisk stof smelter til varm plastic, når det bliver udsat for ild. Husk derfor altid at fortælle børnene, at de skal holde sig langt væk fra levende lys.

  2. Hvis dit barns kostume kommer med tilbehør som fx et sværd eller en tryllestav, så sørg for, at de ikke er spidse eller gå efter kostumer med tilbehør i skum. På den måde undgår du, at dit barn forvolder skade på sig selv eller andre.

  3. Vær opmærksom på snore eller lukninger omkring halsen. Hatte, knapper og masker kan udgøre kvælningsfare, da de kan sidde fast i grene og andet. Gå derfor efter kostumer med velcro, trykknapper eller tynd elastik, der let går op, hvis barnet sidder fast i noget.

  4. Hvis dit barn skal ud at rasle, bør du give dit barn reflekser på. Fastelavn falder om vinteren, og mørket kan hurtigt komme snigende, hvorfor det er vigtigt at lyse op i mørket.


Få flere gode råd på www.SikkerHverdag.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Camilla Henriksen
Kommunikationskonsulent hos Børneulykkesfonden
Tlf.: 2154 2338
@: euv@borneulykkesfonden.dk