Valg af børneseng

Der er mange ting, man skal overveje, inden man beslutter sig for, hvilken slags børneseng man vil investere i. Først og fremmest er det selvfølgelig ekstremt vigtigt, at sikkerheden er i top. Tænk på, at sengen er det eneste barneprodukt, hvor du efterlader dit barn uden opsyn i op til 8 timer ad gangen.

Hvad skal du afklare hjemmefra?

Inden du går ud i butikken, bør du overveje, hvilke behov du har, og hvilke krav du stiller til din kommende børneseng. Hvis dit barn er under 3 år, skal du først og fremmest beslutte, om du vil købe en vugge eller en tremmeseng. Herefter skal du f.eks. overveje, om sengen skal kunne flyttes fra rum til rum, hvor den skal stå, og om den skal kunne justeres i bund og sider.

Standarder og sikkerhedskrav

Der er fastsat nogle standarder og sikkerhedskrav til børnesenge, men det er faktisk ikke noget krav, at producenter skal følge disse standarder, hvis det på anden vis kan påvises, at produktet er sikkert. Det anbefales derfor, at du selv tjekker, om børnesengen er sikker. Det kan du fx gøre ved at tage et målebånd med ud i butikken, så du selv kan måle om børnesengen er produceret efter sikkerhedskravene.

Vugge eller tremmeseng?

Mange vælger at lade barnet sove i en vugge de første par måneder, for derefter at skifte den ud med en tremmeseng. Andre vælger en tremmeseng fra starten. Der er fordele og ulemper ved både vugger og tremmesenge, og det ene er ikke mere rigtigt end det andet. Mange vælger at starte med en vugge, fordi den er mindre end tremmesengen, som godt kan virke stor til sådan en lille størrelse. Derudover har en vugge den fordel, at den stimulerer barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Til gengæld har vuggen den ulempe, at den ofte er kort, hvorfor barnet hurtigt vokser ud af den. Det kan blive en stor udgift, hvis du både skal købe en vugge og en tremmeseng til barnet, og derfor vælger nogle at købe en tremmeseng til at starte med. Hvis tremmesengen er stor nok, kan den faktisk bruges, indtil barnet er omkring 2½ år. Andre tremmesenge kan justeres, og tremmerne kan tages af, sådan at de kan forlænges til en juniorseng. Hvis du vælger at starte med en vugge, skal du udskifte den med en tremmeseng, når barnet kan sidde selv eller begynder at trække sig op i siddende eller kravlende position.