Tøj og kemi

Ligesom med alt andet tøj kan børnetøj indeholde uønskede kemikalier fra produktionen. Det kræver kemikalier at producere og efterbehandle tøj, og derfor kan nyt tøj indeholde rester af nogle af disse kemikalier. Børn er i direkte kontakt med meget af sit tøj, og restkemikalierne kan være problematiske for barnets sundhed, fordi de blandt andet kan give allergi. Men der er heldigvis meget, du kan gøre for at undgå, at kemikalierne kommer i kontakt med dit barns hud.

Vælg tøj med miljø – og sundhedsmærker

Kig efter tøj, som er mærket med Svanen, Blomsten eller Tiltro til tekstiler-mærket. Mærkerne sikrer dig, at tøjet er blandt det mindst miljø- og sundhedsbelastende og stiller krav til hvilke kemikalier, der må anvendes i produktionen af tøjet og restkemikalier. Du kan læse mere om mærkninger her.

Vask tøjet inden brug

Hvis du vasker dit barns tøj, inden de tager det i brug vil en del af de kemikalier, der kan være i stoffet, blive vasket ud. Det samme gælder med sengetøj, håndklæder og babyprodukter med tekstil.

Vask tøjet uden parfume og skyllemiddel

Vælg miljømærkede vaskemidler uden parfume, og brug ikke for meget vaskemiddel. Det er skadeligt for miljøet at overdosere. Desuden minimerer vaskemiddel uden parfume risikoen for allergiske reaktioner. Undgå eller begræns brugen af skyllemiddel. Det er sjældent nødvendigt, og hæmmer fx at håndklædet kan suge vand, når du tørrer dig af efter badet. Det samme gælder viskestykket, når du skal tørre af. Vær også opmærksom på, at skyllemiddel tilsættes det sidste hold skyllevand. Derfor skylles det ikke ud på samme måde som vaskemidlet. Skyllemiddel indeholder normalt parfume, men nogle mærker fås også uden parfume.

Guide: Disse uønskede stoffer kan findes i tøj

  • Ftalater i plasttryk. Ftalater er blødgørere, som kan være hormonforstyrrende.

  • Nonylphenolethoxylater, som hjælpestoffer i produktionen. Stofferne kan være hormonforstyrrende.

  • Formaldehyd, så tøjet ikke krøller. Formaldehyd er allergifremkaldende.

  • Overskydende farvestoffer, der kan være allergi- og kræftfremkaldende.

  • Naftalin for at forhindre mug, når tøjet transporteres. Naftalin er et tjærestof, som kan være kræftfremkaldende.

  • Fluorstoffer til imprægnering, så tøjet bliver smuds- og vandafvisende. Fluorstoffer kan blandt andet være hormonforstyrrende.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk