Køb af legetøj

Børn lærer gennem leg, og legetøj bidrager som en vigtig del af børns udvikling. Det er producenter og importører, som er ansvarlige for, at legetøjet er sikkert at bruge, når det anvendes efter hensigten, men før køb og brug af legetøj er det altid en god idé at tjekke det selv. Her kan du læse, hvad du især skal være opmærksom på.

Lovgivning, mærkning og sikkerhedskrav

Alt legetøj skal være CE-mærket. Du kan læse mere om CE-mærket her. Hvis CE-mærket mangler, lever legetøjet med stor sandsynlighed ikke op til legetøjsbekendtgørelsens sikkerhedskrav. Vær opmærksom på, at CE-mærket kan sidde på legetøjets emballage.

Der er i alt 6 sikkerhedskrav, som legetøjet skal leve op til:

 1. Fysiske og mekaniske egenskaber

 2. Antændelighed

 3. Kemiske egenskaber

 4. Elektriske egenskaber

 5. Hygiejne

 6. Radioaktivitet

Du kan læse mere om sikkerhedskravene i legetøjsbekendtgørelsens bilag II.

Køb af legetøj

At udvælge legetøj er sjovt for både forældre og børn. Men når du køber legetøj til dit barn, er der flere ting, du bør være opmærksom på. Du kan dog altid starte med at tjekke, at legetøjet er CE-mærket, og at mærkninger og advarsler er skrevet på dansk.

5 gode råd ved køb af legetøj:

 1. Køb legetøj fra troværdige forhandlere. De udvælger legetøjet nøje og vil som regel tage det tilbage, hvis der opstår problemer med det.

 2. Vær opmærksom på, at kopilegetøj som regel ikke har gennemgået test, og at det næppe opfylder de gældende sikkerhedskrav.

 3. Tjek altid legetøjet grundigt – også når du får det som gave eller køber det brugt.

 4. Før du køber et stykke legetøj, er det vigtigt, at du læser alle advarsler og sikkerhedsinstruktioner. Der er en grund til, at de er der, og det er vigtigt at tage dem alvorligt.

 5. Tjek altid aldersanbefalingen og vælg legetøj, der er egnet til dit barns alder, evner og færdigheder. Vær særligt opmærksom på advarsler og symboler på legetøj, der ikke er egnet til børn under 3 år. Små børn kan tage smådele i munden og blive kvalt i delene. Undgå at lade yngre søskende lege med ældre søskendes legetøj.