Brug af barnevogn

I Danmark er det helt almindeligt, at vi lader vores børn sove udenfor i barnevognen, lige fra de er helt små. Det gør man ikke i mange andre europæiske lande, og det stiller selvfølgelig nogle krav til danske barnevognes sikkerhed. Her kan du få gode råd til, hvordan du undgår ulykker ved brug af barnevognen.

Brug af barnevogn

Barnevognen skal naturligvis også sikres, når den er i brug. Det er f.eks. meget vigtigt, at barnevognssele, myggenet og regnslag bruges korrekt, så sikkerheden er i top. Det kan desuden være en god idé at anskaffe sig et førstehjælpskit til barnevognen, så du altid har hjælpen ved hånden, hvis noget skulle gå galt.

Barnevognssele

Det er vigtigt, at dit barn får en sele på i barnevognen, når det er omkring 5-6 måneder, hvor det begynder at kunne sidde selv, trille rundt og rejse sig. Der bør altid bruges sele til det vågne barn, der sidder op i vognen. Hvis barnet sover med sele på, skal det være under jævnligt opsyn, da ingen sele er helt sikker.

Ved køb af barnevognsele kan det være en god idé at tjekke, at barnevogn og sele passer sammen, samt at selen har skridtstop. Vær opmærksom på, at selen kan strammes, så den sidder fast til vognen, og at den er nem at justere. Det er nemlig meget vigtigt, at barnet ikke kan vikle sig ud af selen, da barnet dermed kan falde ud og slå sig eller i værste fald blive kvalt i selen.

Tjekliste ved brug af barnevognssele:

  • Selen skal sidde tæt ind til barnets krop, og den skal reguleres jævnligt, da børn jo vokser hurtigt.

  • Selen skal være fastgjort i øskner i begge sider og sidde stramt henover barnevognens bund, så barnet ikke kan blive viklet ind i selen, få sår efter den eller i værste fald blive kvalt.

OBS: Barnevognsselen skal altid være DVN-mærket.

Myggenet og regnslag

Det kan være en god idé at bruge myggenet, da det forhindrer, at insekter, katte o.a. kommer ind i barnevognen. På samme måde kan et regnslag være en udmærket løsning, når man går tur med barnet i regnvejr. Der er dog en række ting, som det er vigtigt at være opmærksom på, når man bruger myggenet og regnslag.

Tjekliste ved brug af myggenet og regnslag:

  • Regnslaget til barnevognen bør altid passe til vognen.

  • Sørg altid for, at afskærmningen er trukket godt ned over alle kanter på barnevognen.

  • Husk, at regnslaget er beregnet til at sidde på vognen under transport, når det regner – ellers ikke.

  • Brug kun regnslag, når du går tur med barnet, hvor du kan holde konstant opsyn.

Det vigtigste er dog, at dit barn ikke kan få trukket afskærmningen ind i vognen, da det kan udgøre en kvælningsrisiko. Hvis barnet sover udenfor, så stil hellere vognen under et halvtag eller lignende, og lad aldrig barnet sove med regnslag eller myggenet på vognen.

Synlig barnevogn

Det er altid en god idé at bruge reflekser – også når du går en tur med dit barn i barnevognen. Når du bruger en refleks, mindskes risikoen for at blive overset faktisk med 70 %. Det kan derfor sagtens betale sig at have en refleks hængende på barnevognen.

Over gaden med barnevogn/klapvogn

Barnevogne og klapvogne er så lave, at bilister kan have svært ved at se dem, især hvis der er parkerede biler langs fortovskanten. Undgå derfor at skubbe vognen foran dig, når du skal over gaden, hvis der ikke er frit udsyn. Gå hellere ved siden af vognen.

På indkøb

Når du tager barnevognen med på indkøb, bør du altid lægge varerne under barnevognen. Hæng aldrig indkøbsposer o.a. på barnevognens styr, da vognen kan få overbalance og vælte.