Børn i vinterkulden

I Danmark er der en tradition for, at børn skal sove til middag udenfor i den friske luft. Hvis det er koldt udenfor, er der dog et par ting, som du bør være opmærksom på.

Barnet kan komme ud at sove, når det er begyndt at tage på efter fødslen og i øvrigt trives godt. Spædbarnet tåler hverken kulde eller stærk varme, så det er vigtigt at klæde barnet på efter vejret og tjekke temperaturen flere gange i løbet af luren. Det gør du bedst ved at mærke på barnets nakke eller bryst, om temperaturen føles tilpas.

Barnets påklædning

Det er vigtigt, at barnet er iklædt tøj med varmeisolation – tøjet skal være varmt og tørt. Det er kun barnets ansigt, der skal være frit, resten skal være tildækket.

Dynen skal dække barnets krop helt ud til siderne og helt op til ansigtet. Hvis barnet sover i en pose, er det ofte ikke nødvendigt med en heldragt, her kan en trøje være nok. Husk, at holde øje med barnets temperatur ved at mærke i nakken – barnet skal hverken være våd af sved eller være kold.

Barnevognen skal være isoleret

Barnevognen skal være godt isoleret. Bunden skal være isoleret med et lag aviser, flamenco eller lign., og den skal både være vind- og vandtæt. Når barnet skal sove udenfor i barnevognen, er de desuden vigtigt barnevognen i læ for regn og blæst.

Gode råd om børn i kulturkulden

  • Sørg for at klæde barnet ordentligt på.

  • Stil barnevognen i læ for regn og blæst.

  • Tjek barnet hyppigere, hvis det er meget koldt eller meget varmt.

  • Sørg for at barnevognen er isoleret.

  • Hvis dit barn er syg, bør du overveje om det skal sove udenfor i det kolde vejr.

  • Lad dit barn sove indenfor, hvis temperaturen er under -10 grader, og når det er rimtåge eller diset vejr.