Regler og lovgivning for børn i bilen

Her kan du danne dig et overblik over, hvad loven kræver i forbindelse med børn i bilen. Vær opmærksom på, at lovene er minimumskrav, og derfor opfordres alle forældre til at spænde deres børn så sikkert fast, som muligt. Foruden de sikkerhedsmæssige konsekvenser, koster det et klip i kørekortet, hvis ikke disse regler overholdes:

Regler og lovgivning: Børn i bilen

  • Alle børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde.

  • Hvis barnet er højere end 135 cm, må barnet bruge bilens sikkerhedssele uden nogen form for autostol eller selepude. Der er dog ingen grund til at stoppe med at bruge selepuden, hvis barnet sidder godt på den.

  • Børn under 15 år er førerens ansvar og skal sidde fastspændt med sikkerhedssele.

  • Sikkerhedsudstyret i bilen skal være godkendt og mærket efter de europæiske og nationale regler på området.

  • Børn må ikke transporteres i en bagudvendt barnestol på en passagersiddeplads med frontairbag, medmindre airbaggen er deaktiveret.

Undtagelse til ovenstående lovkrav

Ved lejlighedsvis kørsel over korte afstande, dvs. når barnet kører korte ture i f.eks. bedsteforældres biler eller i taxi, er der ingen krav til sikkerhedsudstyr. Vær dog opmærksom på, at det ikke længere er lejlighedsvis kørsel, hvis dit barn f.eks. hentes af bedsteforældrene en gang om ugen. I sådan en situation skal du derfor sørge for det rette sikkerhedsudstyr.

Lovkrav i bussen

Der er ikke sikkerhedsudstyr (f.eks. seler og autostole) i alle busser. Men hvis der er sikkerhedsudstyr, skal det leve op til de samme sikkerhedskrav som i biler, og i så fald er det et lovkrav, at børn under 135 cm er spændt fast. Det er imidlertid ikke et lovkrav, at børn under tre år er spændt fast, fordi børnene er for små til bussens seler.

Institutioner og kommuner kan dog have deres egne, højere krav til sikkerhedsudstyr, når børn transporteres i bus.

Vælg den rigtige autostol

Det er både lovpligtigt og mest sikkert at have en autostol, som lever op til sikkerhedsstandarderne og passer til barnets højde og vægt. Find her en guide til at vælge den rigtige og mest sikre autostol til dit barn.