Efterlad aldrig dit barn i bilen

Børn må ikke efterlades alene i bilen, da der er stor risiko for, at de får hedeslag. Fænomenet har en forholdsvis høj dødelighed og ses desværre jævnligt. Selv på relativt kølige dage kan miljøet indeni en bil opnå livstruende temperaturer. Undersøgelser har vist, at hvis temperaturen udenfor er 22 grader, kan temperaturen inden i en bil hurtigt stige til faretruende 47 grader – og ved højere udendørs-temperaturer kan temperaturen indeni bilen blive endnu mere ekstrem. Spæd- og småbørn er særligt udsatte for hedeslag, da deres kropstemperatur kan stige 3-5 gange hurtigere end voksnes. Hedeslag kan opstå på få minutter i et varmt miljø, og dødsfald kan ske inden for et par timer.

Nogle forældre lader måske deres børn blive i bilen, hvis de har hurtige ærinder, men det frarådes. Selvom bilen virker kølig, når du forlader den, kan temperaturen indeni en bil stige 10-15 grader hvert 15. minut. Det gør ikke en stor forskel, om man ruller vinduet ned.

Når børnene glemmes i bilen

Det er ikke altid med vilje, at børn bliver efterladt i bilen – i ca. halvdelen af ulykkerne sker det, fordi forældre glemmer, at de har børn siddende på bagsædet. Det kan f. eks. være, hvis forældre glemmer at aflevere barnet i institutionen på vej på arbejde. Dette kan ske for selv den bedste forælder, og derfor anbefales det at tage nogle forholdsregler. Du kan for eksempel placere dine personlige ejendele (taske, computer, telefon etc.) på bagsædet af bilen. På den måde er der større sandsynlighed for, at du ser det, hvis du har glemt at aflevere dit barn, når du forlader bilen.