Til forældre

Om Villads fra Valby - Sikker i trafikken

Børneulykkesfonden har med "Villads fra Valby – Sikker i trafikken" udviklet et læringskoncept, der gennem samtale, aktiviteter og lege lærer børnene om, hvordan ulykker i trafikken kan opstå, og hvordan børnene kan passe på sig selv og hinanden. Kampagnen har særligt fokus på forebyggelse, hvor det er målet, at børnene lærer at genkende situationer, der kan lede til ulykker og kender til forskellige forholdsregler – når barnet ved, hvordan det skal forholde sig i forskellige situationer, er der større chance for helt at undgå trafikulykker.

Hvis dit barns institution/skole arbejder med ’Villads fra Valby – Sikker i trafikken’, vil børn og pædagoger/lærere sammen gennemgå forskellige temaer omkring trafiksikkerhed og forebyggelse. Der tages udgangspunkt i situationer, som børnene kender fra hverdagen i trafikken, og børnenes læring understøttes med forskellige lege og aktiviteter – det skal være sjovt at lære, også selvom emnet er alvorligt.

Børneulykkesfonden har udviklet et læringsmateriale, der særligt sætter fokus på sikkerhed i trafikken. Udover aktiviteterne i institutionen/skolen får børnene minibogen Villads fra Valby køber slik med hjem. Det er en historie om, hvordan Villads for første gang får lov til at gå ud at købe ind uden voksne. Derudover får hvert barn også et fint diplom som bevis på, at de har gennemført forløbet og en forældrefolder med inspiration til, hvordan I kan fortsætte snakken om trafiksikkerhed derhjemme. At praktisere gode trafikvaner sammen er nemlig en uvurderlig del af at dit barns forudsætning for god og sikker adfærd i trafikken. I kan f.eks. tale om, hvad dit barn har lært, og hvordan den viden kan bruges andre steder. Under fanen "Hvad kan jeg gøre?" kan du få flere konkrete forslag til, hvordan du være med til at lære dit barn at færdes sikkert i trafikken.

Det er også her, du kan finde links til andre sites, som har fokus på børn og sikkerhed i hverdagen generelt.

Hvad kan jeg gøre?

Det er vigtigt at tale med sit barn om sikkerhed i trafikken allerede fra de er helt små, og materialet fra "Villads fra Valby – Sikker i trafikken" – er et rigtigt godt udgangspunkt for disse samtaler. Når dit barn er klar til – eller måske allerede begyndt på – at færdes i trafikken, skal det kunne cykle og orientere sig samtidig. Derudover skal barnet kende de mest almindelige vejskilte, og lære at give tegn ved stop og sving. Det er selvfølgelig ikke alt, man kan lære, når man er lille, men man kan starte i det små og bygge mere på, efterhånden som de bliver ældre.

Ifølge færdselsloven må børn under 6 år ikke cykle uden ledsagelse af en person, der er fyldt 15 år. Selvom man må cykle selv, når man fylder 6 år, er det vigtigt at huske på, at der sker rigtig mange ulykker i trafikken, og det kan være svært for en 6-årig at have fokus på det hele. Det er derfor en god idé fortsat at cykle en masse ture med dit barn, så det kan blive fortrolig med trafikken.

Brug cykelhjelm og giv hjelmen et sikkerhedstjek
Når du cykler med dit barn i trafikken, så kan vi kun opfordre til, at du investerer i en cykelhjelm til dit barn. Cykelhjelmen kan gøre den store forskel, hvis dit barn kommer ud for en ulykke i trafikken. Husk at forældre er børns bedste rollemodeller, så vær et godt forbillede i trafikken og husk selv hjelmen.

Sikkerhedstjek af cykelhjelmen

Det er ikke nok, at dit barn kører med cykelhjelm, hvis ikke den bliver brugt rigtigt. Konsekvensen er, at sikkerheden falder betydeligt. Derfor får du her 5 gode tips til, hvordan dit barn kan få den optimale beskyttelse ved brug af cykelhjelm.

  1. Hjelmen skal sidde nærmest vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.
  2. Hjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. Den skal sidde så fast, at den ikke kan rutsje rundt på hovedet.
  3. Justér remmene en gang om ugen. De skal være så stramme, at hjelmen sidder godt fast, dog uden at det er ubehageligt.
  4. Husk at dit barn skal have ny cykelhjelm, når den gamle er for lille til at dække hovedet tilstrækkeligt.
  5. Skift hjelmen ud, hvis den får et slag. Selv den mindste flække betyder, at hjelmen ikke er sikker mere.