Ofte stillede spørgsmål

Vi har her samlet en række af de spørgsmål, som er stillet til Ekspertpanelet – måske kan de også hjælpe dig med råd og viden. Fik du ikke svar på dit spørgsmål, kan du skrive til Ekspertpanelet her.

Børneulykker

Regler for værnemidler i folkeskolen

Findes der nogen gældende regler for sikkerhed og værnemidler for børn i folkeskolen, altså fra 0. klasse og op efter, i forbindelse med opsamling af skrald?

Mvh. Maya.

Kære Maya,

Tak for din henvendelse til Ekspertpanelet vedr. regler for børn og opsamling af skrald. Ekspertpanelet kan ikke komme med nogen formelle regler i forbindelse med børn og opsamling af skrald, men har fundet følgende til dig, der er formuleret i forbindelse med en skoleklasses opsamling af skrald:

  • Eleverne må ikke samle affald op med hænderne! Af samme grund udleverer vi ikke handsker til eleverne.
  • Affald må kun samles op med grabbers/opsamlere. Grabberne skal hele tiden holdes under knæhøjde.
  • Eleverne må ikke samle affald op, der sidder fast – hvis eleverne hiver i affaldet med grabberen, er der risiko for, at den svipper op og rammer eleven selv eller andre.
  • Eleverne må ikke samle kanyler, kondomer, glasskår og hundelorte op, men må nøjes med at registrere dem i et skema.
  • Alle elever skal have gule trafikveste på og skal gå samlet. Der er ingen, der løber/går i forvejen.
  • Når man går langs veje/stier, må eleverne ikke samle affald op på vejen/cykelstien, som de ikke kan nå fra fortovet/gangstien. Og eleverne skal hele tiden være opmærksomme på andre trafikanter. (En af de største farer i forbindelse med affaldsindsamlingen er, at eleverne bliver så optaget af at samle affald, at de går ud på vejen/cykelstien uden at være opmærksom på trafikken).

Jeg håber, at dette kan besvare dit spørgsmål.

Venlig hilsen Ekspertpanelet.

Trafiksikkherhed

Airbag og fremadvendt autostol

Skal airbaggen slåes fra, når barnet sidder i en fremadvendt autostol på forsædet, som det er tilfældet med en bagudvendt autostol?

Mvh. Bo.

Kære Bo,

Tak for din henvendelse.

Når barnet sidder fremadvendt, er det lovligt at sætte det på forsædet, selvom airbaggen er aktiv. Rådet for Sikker Trafik anbefaler dog at undlade at sætte børn under 140 cm ved en aktiv airbag. Det skyldes, at airbags er konstrueret til voksne og kan ramme børn under 140 cm i en forkert vinkel. Så man bør slå airbaggen fra, selvom det er lovligt, at den er aktiv. Forsædet bør under alle omstændigheder trækkes så langt tilbage som muligt.

Vi håber, at du fik svar på dit spørgsmål.

Venlig hilsen Ekspertpanelet.

Valg af autostol

Hvilken autostol vil I anbefale mig at købe til min søn på knap 7 mdr.? Han vejer ca. 8 kg., og hans ben er blevet for lange til babyautostolen.

Vh. Annette.

Kære Annette,

Tak for din henvendelse.

Når man vælger autostol til sit barn, er det særligt vægten, der er afgørende. Derfor anbefaler vi dig, at din søn sidder i en bagudvendt autostol evt. med bøjede ben, da han stadig befinder sig inden for vægtgrænsen (0-13 kg.). Som en god huskeregel er autostolen først for lille, når din søn har overskredet vægtgrænsen, eller hovedet stikker op over kanten på stolen. Du kan læse mere om valg af autostole her: https://sikkerhverdag.dk/bil/autostol/stoerrelse-og-vaegt

Vi håber, at du fik svar på dit spørgsmål.

Venlig hilsen Ekspertpanelet.

Barn på forsædet i selepude

Må et barn på 7 år, der er mellem 1,15-1,30 i højden, sidde på forsædet i en selepude med ryglæn uden, at airbaggen er slået fra?

Med venlig hilsen Karina

Kære Karina

Tak for dit spørgsmål.

Ja, det må barnet gerne. Man anbefaler dog, at airbaggen er slået fra, så længe barnet er under 140 cm. Det skyldes, at airbags er konstrueret til voksne og kan ramme børn under 140 cm i en forkert vinkel. Vi anbefaler derfor, at du slår airbaggen fra eller sætter barnet om på bagsædet i stedet.

Jeg håber, at du fik svar på dit spørgsmål.

Venlig hilsen Ekspertpanelet.

Produktsikkerhed

Brug af Trip Trap-stole i institutioner

Må børneinstitutioner bruge babyseler i Trip Trap-stole?

Med venlig hilsen

Bodil.

Kære Bodil,

Tak for din henvendelse.

Sikkerhedsstyrelsen (der beskæftiger sig med produktsikkerhed i Sikker Hverdags Ekspertpanel) har desværre ikke grundlag for at besvare det konkrete spørgsmål, men opfordrer til at kontakte fabrikanten af Trip Trap-stolen og spørge, om de kan anbefale brug af seler sammen med deres stole og evt., hvilke typer af seler der kan bruges. Vær dog opmærksom på, at den enkelte kommune kan have lokale regler – eksempelvis er der i nogle kommuner forbud mod, at børnene møder op med tøj, der indeholder snore osv.

Venlig hilsen Ekspertpanelet.

Regler for afstand mellem tremmer på en trappe

Vi er flyttet i nyt hus med en vindeltrappe. Som værn ind mod centrum af trappen og på to reposer er der lodrette metalstænger med en afstand på ca. 9,5 cm. Umiddelbart synes vi det lyder af meget når man anbefaler 5-6 cm mellemrum mellem tremmerne i en tremmeseng. Er der nogle krav/specifikationer til, hvor bred afstanden bør være mellem sådan nogle tremmer på en trappe? Vores barn kan holdes fra trappen ved gitre i døre og åbninger, men på den ene repos er det ikke muligt og vi overvejer derfor at få sat et stykke plexiglas for her.

Kære Marie,

Tak for din henvendelse. Ifølge Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen bør afstanden mellem tremmerne ikke give anledning til personskader. Her skal man bl.a. være opmærksom på, at børn ikke kan klatre på dem, komme i klemme osv. Derfor bør tremmerne på en trappe placeres med mindre end 89 mm. afstand fra hinanden.

Venlig hilsen Ekspertpanelet.

Sundhed og trivsel, småbørn

Brug af vådliggerlagen til nyfødt

Jeg er blevet i tvivl, om man må bruge et vådliggerlagen under en nyfødt eller andet vandtæt, men åndbart underlag. Jeg har før fået at vide, at det må man ikke grundet vuggedød, men der står ikke noget om det på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Mvh.

Sidsel

Hej Sidsel,

Tak for dit spørgsmål om vådliggerlagen og risiko for vuggedød med et nyfødt barn.

Det er fint at tænke over, hvordan du kan beskytte sengetøj mv. – og vådliggerlagen er en udmærket ide. Det advarer Sundhedsstyrelsen ikke forældre mod at bruge. Det er godt, at du er opmærksom på, at det skal være åndbart, da det er ubehageligt, hvis det er tæt og let bliver meget varmt.

Held og lykke med dit barn.

Venlig hilsen Ekspertpanelet.