Cookie Icon Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Giv cykelhjelmen et sikkerhedstjek

Udgivet:

En cykelhjelm forbedrer cykelsikkerheden betydeligt. Det er de fleste næppe i tvivl om. Men det er ikke nok at køre med cykelhjelm, hvis den ikke bliver brugt rigtigt. Konsekvensen er nemlig, at sikkerheden falder betydeligt. Børneulykkesfonden guider til korrekt brug af cykelhjelmen. 

I Danmark er der ingen regler om brug af cykelhjelm. Du må altså selv afgøre, om du mener, det er nødvendigt at bruge cykelhjelm. En cykelhjelm kan dog gøre en stor forskel, hvis du eller dit barn kommer ud for en ulykke i trafikken, og det anbefales derfor, at alle bruger cykelhjelm.

Heldigvis er de danske forældre generelt gode til at give deres børn cykelhjelm på. I en undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Børneulykkesfonden, svarer hele 79 % af forældre med hjemmeboende børn under 16 år faktisk, at deres barn altid kører med cykelhjelm. Og det glæder man sig over hos Børneulykkesfonden, som arbejder for at øge børnesikkerheden i Danmark og nedbringe antallet af børneulykker:

”Det er dejligt, at så mange børn bruger cykelhjelm, men jeg så naturligvis allerhelst, at alle børn kører med cykelhjelm, for det er nu og engang den bedste måde at beskytte sig mod hovedskader ved cykelulykker”, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Sikkerhedstjek af cykelhjelmen

Hvis cykelhjelmen skal give den optimale beskyttelse, er det vigtigt at den bruges korrekt og sikkerhedstjekkes med jævne mellemrum. Sikkerheden falder nemlig betydeligt, hvis hjelmen f.eks. sidder forkert, eller hvis den ikke har den rigtige størrelse. Husk derfor også at give dit barns cykelhjelm et sikkerhedstjek med jævne mellemrum.

”Hvis en cykelhjelm ikke bruges korrekt, falder sikkerheden betydeligt. Derfor er det vigtigt at give den et sikkerhedstjek i ny og næ. Derudover skal man naturligvis altid vælge den rigtige størrelse cykelhjelm. Husk at måle omkredsen af dit hoved, der hvor det er tykkest, inden du køber hjelmen, så du er sikker på, at den passer”, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Børneulykkesfonden og ABUS sætter fokus på cykelsikkerhed for hele familien

Selvom de danske forældre generelt er gode til at give deres børn cykelhjelm på, er der plads til forbedring, når det kommer til dem selv. Føromtalte undersøgelse viser nemlig også, at det kun er 40 % af forældrene, der altid selv husker cykelhjelmen. Sammen med de danske teenagere er forældrene dermed den gruppe, der oftest glemmer at spænde hjelmen inden cykelturen.

Det vil Børneulykkesfonden og cykelhjelmsproducenten ABUS gerne gøre noget ved. Derfor lancerede de sidste år kampagnen #sikkercykelby, der har til formål at gøre cykelturen mere sikker for både børn og voksne. Med kampagnen ønsker ABUS og Børneulykkesfonden at sætte fokus på vigtigheden af at bruge cykelhjelm uanset ens alder.

Resultatet af samarbejdet mellem ABUS og Børneulykkesfonden er en #sikkercykelby-hjelm til både børn og voksne. For hver solgt cykelhjelm donerer ABUS 40 kr. til Børneulykkesfondens forebyggende arbejde. Modellerne hedder Youn-I og Urban-I og fås i forskellige størrelser. Hjelmen kan købes hos en række forhandlere, som kan ses på www.sikkercykelby.com

  1. Hjelmen skal sidde næsten vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.
  2. Hjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. Den skal sidde så stramt, at man kun kan få to fingre ind mellem remmen og hagen, når den er spændt. Den må ikke rutsje rundt på hovedet. Spænderne på remmen skal sidde under øreflipen.
  3. Justér remmene en gang om ugen. De skal være så stramme, at hjelmen sidder godt fast, dog uden at det er ubehageligt.
  4. Husk, at dit barn skal have ny cykelhjelm, når den gamle er for lille til at dække hovedet tilstrækkeligt.
  5. Skift hjelmen ud, hvis den får et slag. Selv den mindste flække betyder, at hjelmen ikke er sikker mere.

79 % af forældrene til børn i alderen 0-16 år svarer, at deres barn altid bruger cykelhjelm.
9 % af forældrene til børn i alderen 0-16 år svarer, at deres barn aldrig bruger cykelhjelm.

40 % af forældrene til børn i alderen 0-16 svarer, at de altid selv bruger cykelhjelm.
39 % af forældrene til børn i alderen 0-16 svarer, at de aldrig selv bruger cykelhjelm.

 

Signe Lykke Schouw
PR- og kommunikationsmedarbejder Børneulykkesfonden
Telefon: 30 37 81 34
Email: sls@borneulykkesfonden.dk

Pressekontakt

Pressehenvendelser rettes til Signe Lykke Schouw

E-mail: sls@borneulykkesfonden.dk
Telefon: 30 37 81 34

Om Børneulykkesfonden

Ulykker er den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-18 år, og hver fjerde dødsfald i denne aldersgruppe skyldes en ulykke. Samtidig kommer 150.000 børn under 15 år hvert år på skadestuen som følge af en ulykke. Det svarer til et barn hver 3.-4. minut - hele døgnet.

Det gør Børneulykkesfonden noget ved. Vi arbejder for at forebygge børneulykker og skabe sikre rammer for danske børn uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse. 

European Child Safety Alliance

På europæisk plan repræsenterer Børneulykkesfonden Danmark i det europæiske råd for børnesikkerhed, European Child Safety Alliance, hvor 30 lande arbejder tæt sammen for at sikre børn den mulige sikkerhed på tværs af landegrænser.

Læs mere her

Støt os Følg os