Cookie Icon Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Stormvarsling: Pas på flyvende trampoliner

Udgivet:

Vejrmeldingen lover vindstød af stormstyrke og kuling. Det betyder, at trampolinerne i de danske haver kan få sig en flyvetur. Hver fjerde børnefamilie med en havetrampolin hverken pakker trampolinen ned eller fastgør den, viser en rundspørge.

Kun to uger inde i efteråret lover vejrmeldingen storm. I mange danske haver står trampolinen stadig fremme. Det kan få alvorlige konsekvenser.

En havetrampolin, der står ude hele året, og som ikke er fastgjort til jorden, kan medføre personskader såvel som materielle skader. Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen, Forbrugerrådet TÆNK og Børneulykkesfonden trampolinejere til at forberede sig på det mere kolde og ruskende vejr.

”Et kraftigt vindstød kan sende trampolinen på afveje, hvilket kan forårsage skader på både bil, hus og ikke mindst dig selv eller andre. Skaderne kan forebygges, hvis trampolinen tages ned og bringes indendørs. Hvis ikke pladsen er til det, bør trampolinen fastgøres solidt til jorden,” siger Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Man kan eksempelvis fastgøre trampolinen med stærke pløkker og nylonsnor eller simpelthen vende den på hovedet og lægge tunge ting oven på den – eksempelvis mursten eller betonklodser.

Lad trampolinen gå i vinterhi

En undersøgelse foretaget i marts 2017 af Epinion for Børneulykkesfonden viser, at mange danske børnefamilier i efterårs- og vintersæsonen glemmer vedligeholdelsen af deres havetrampolin.

Knap halvdelen af de 353 adspurgte danske børnefamilier med trampoliner svarede i undersøgelsen, at de lader den stå uden for året rundt. Hver fjerde børnefamilie svarer, at de heller ikke binder trampolinen fast.

”Så snart vi når hen på efteråret, er de fleste børn alligevel færdige med at hoppe på den, og derfor er det en god anledning til at pakke trampolinen sammen. På den måde bliver den ikke mørnet og rusten af vintervejret, hvilket kan føre til skader eller ulykker, når børnene skal tage trampolinen i brug igen,” siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Fakta

Forbrugerrådet TÆNK, Sikkerhedsstyrelsen og Børneulykkesfonden har sammen lavet kampagnen ”Hop med hovedet”, som har til formål at mindske antallet af trampolinulykker.

Hvert år bliver tusindvis af børn behandlet for skader efter uheld på trampoliner. Kampagnen sætter fokus på børns adfærd på havetrampoliner og forebyggelse af ulykkerne.

Læs mere om kampagnen på www.hopmedhovedet.dk 

1. Pas på flyvende trampoliner – sørg for at de ikke kan lette

Da havetrampoliner ofte er meget lette, og derfor ikke kan stå fast i efterårsblæsten, er det mest optimale at tage trampolinen ind og opbevare den nedpakket, indtil det bliver forår. Ved at tage den ind, sikrer du, at trampolinen ikke blæser væk eller udsættes for frost og skader. Har du ikke mulighed for at opbevare havetrampolinen indenfor, så pak den gerne sammen og læg den et tørt sted.

Hvis trampolinen ikke kan pakkes sammen, så fastgør rammen til underlaget f.eks. med nogle kraftige pløkker i jorden, så den ikke blæser væk ved vindstød eller storm.  Fjern sneen løbende fra dugen, så vægten og fugten ikke belaster og beskadiger dug og fjedre.

2. Tjek fjedre og kantpuder, før du hopper løs
Det danske vejr er hårdt for havetrampoliner. Derfor er det en god ide at tjekke trampolinen grundigt og regelmæssigt. Tjek især fjedre og kantpuder for slitage, men også nettet. Selve trampolindugen skal ses efter i sømmene efter huller og revner.

Mette Cramon
Kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen
Telefon: 25 43 16 53

Pressekontakt

Pressehenvendelser rettes til Marie Bødtker

E-mail: marie@borneulykkesfonden.dk
Telefon: 30 37 85 10

Om Børneulykkesfonden

Ulykker er den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-18 år, og hver fjerde dødsfald i denne aldersgruppe skyldes en ulykke. Samtidig kommer 150.000 børn under 15 år hvert år på skadestuen som følge af en ulykke. Det svarer til et barn hver 3.-4. minut - hele døgnet.

Det gør Børneulykkesfonden noget ved. Vi arbejder for at forebygge børneulykker og skabe sikre rammer for danske børn uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse. 

European Child Safety Alliance

På europæisk plan repræsenterer Børneulykkesfonden Danmark i det europæiske råd for børnesikkerhed, European Child Safety Alliance, hvor 30 lande arbejder tæt sammen for at sikre børn den mulige sikkerhed på tværs af landegrænser.

Læs mere her

Støt os Følg os