Cookie Icon Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Vindere af den Gyldne Sofus

Her på siden kan du læse om de tidligere års vindere af Den Gyldne Sofus.

10-årige Carl Emil Smith vandt Den Gyldne Sofus 2017, fordi han hurtigt fik reddet sin ven op fra den iskolde sø ved Børkop Mølle, da vennen faldt igennem isen. 

Der var ikke meget tid at handle i, da Carl Emil Smith så sin ven Tobias Hjorth falde i søen ved Børkop Mølle og gå gennem isen og ned i det iskolde vand. Heldigvis tøvede Carl Emil Smith ikke med at gribe fat i sin vens arm og trække ham op af vandet. Herefter hjalp han Tobias Hjorth ind i restauranten ved Børkop Mølle og sørgede for, at han fik sit våde tøj af, noget varmt at drikke og ringet efter sine forældre. Carl Emil Smith lånte vennen sin jakke og ventede sammen med ham, til Tobias Hjorths mor ankom.

Det er Tobias Hjorth selv, der har valgt at nominere Carl Emil Smith. ”Han er en helt”, skriver han blandt andet i indstillingen af sin ven.

Marinella reddede sin veninde fra at drukne under en ferie i Nordjylland.

Da Marinella på 11 år var på ferie med sin veninde og venindes forældre på et feriecenter i Nordjylland, blev hun noget bekymret, da veninden ikke kom op efter et dyk i spabadet. Det viste sig, at venindes hår sad fast i udsugningslusens tryk, og Marinella forsøgte ihærdigt at få håret fri. Da det ikke lykkedes, sprang hun ud af spabadet for at tilkalde hjælp, mens veninden fortsat var fanget under vand.

Heldigvis fik Marinella fat på et ægtepar, der kom pigerne til udsætning, og det lykkedes manden at få veninden fri og efterfølgende yde førstehjælp, hvorefter hun blev fragtet til Aalborg Sygehus i helikoptor. 

Takket være Marinellas hurtige ageren blev veninden hurtigt genoplivet, og derfor modtog Marinella Den Gyldne Sofus 2016. 

Lasse Cornett Pedersen reddede sin storebror ved at donere knoglemarv og modtog derfor Den Gyldne Sofus 2015.

12-årige Lasse Cornett Pedersen fra Odense gav sin storebror den bedste gave, man kan give, da han donerede knoglemarv og dermed reddede broderens liv.

I 2009 fik den dengang 11-årige Kasper Cornett Pedersen konstateret leukæmi. Efter 2,5 år med forskellige typer behandling pådrager han sig efter en hård kemobehandling en knoglemarvssygdom, som er dødelig, hvis ikke han får ny knoglemarv. Den eneste i familien, der har den helt rigtige knoglemarvstype, der skal til for at redde Kasper, er hans lillebror Lasse Cornett Pedersen, og efter en omfattende transplantation ender Lasse med at redde sin storebrors liv.

Derfor fik Lasse Cornett Pedersen Den Gyldne Sofus 2015, som uddeltes af Falck i samarbejde med Børneulykkesfonden ved den store Falck-dag i LEGOLAND.

Her kan du læse historien om Freja, der vandt den Gyldne Sofus 2014, en exceptionel hverdags helt og modtager af Den Gyldne Sofus.

Freja

Freja har selv startet en indsamling af dukker og bamser til børn i Afghanistan – og hver dag hjælper hun børn gennem Landsforeningen for Voldsramte Kvinder. ”Trods hendes kun 13 år er hun guld værd for vores forening”, fortæller en ven af familien.

Hendes storebror var udsendt som soldat, og han fortalte Freja om, hvordan børn lever i Afghanistan, og hvordan soldaterne nogle gange deler skoletasker, blyanter og slik ud til børnene. Så derfor syntes Freja også, at de afghanske børn skulle have bamser fra Danmark.

Her kan du læse historien om Sebastian, en sej hverdags helt og modtager af Den Gyldne Sofus i 2013.

8-årige Sebastian Bach fra Allingåbro handlede hurtigt, da han hjemme fra skole gennem køkkenvinduet opdagede, at hans mor var faldet om med en blodprop i hjernen i det aflåste hjem.

Den 8. januar i år skulle Sebastian hentes i skolen af sin mor, men hun dukker ikke op. Sebastian beslutter sig for at gå hjem selv, og på vejen hjem møder han naboen og får en lille sludder. Men da han kommer hjem er huset låst. Sebastian kigger gennem køkkenvinduet og kan se sin mor ligge på gulvet. Han skaffer sig vej gennem carporten og får kontakt til sin mor, der er lammet, men ved bevidsthed. Han løber derefter tilbage til naboen, og sammen får de tilkaldt hjælp.

Derfor fik Sebastian Bach i 2013 Den Gyldne Sofus, som uddeles af Falck i samarbejde med Børneulykkesfonden ved den store Falck-dag i LEGOLAND.

Her kan du læse historien om Markus, en ekstraordinær hverdags helt og modtager af Den Gyldne Sofus i 2012.

Markus

Den 7-årige Markus vandt den Gyldne Sofus i 2012 for at redde sin far efter en uheldig ulykke.

Sidste års vinder 7-årige Markus Lund Ludvigsen handlede resolut, da han den 11. februar 2011 så sin far blive slået omkuld af et væltende træ ude i skoven.

Faren lå bevidstløs på jorden og blødte stærkt fra det ene øre. Markus løb med det samme efter hjælp. Først en kilometer hen til det nærmeste hus. Da der ikke var nogen hjemme, løb han videre, og efter endnu en kilometer mødte han en hundelufter, der tilkaldte en ambulance.

Her kan du læse historien om Magnus og Karoline, der var de første modtagere af Den Gyldne Sofus i 2011 og ydede en ekstraordinær heltemodig indsats for at redde deres 2-årige søster Katrine.

Karoline og Magnus

Seksårige Karoline og femårige Magnus Gottenborg Olesen reddede i fællesskab deres lillesøster fra at drukne og modtager derfor Den Gyldne Sofus.

Det kunne være endt fatalt, da to-årige Katrine og fem-årige Magnus en efterårsdag tilbage i 2011 legede på noget de troede var en sandkasse, men viste sig at være en gammel septiktank. Det gamle træ gav efter, og børnene faldt ned i slammet.

Magnus kunne bunde, men Katrine kom til at ligge under noget af træet. Magnus reagerede heldigvis hurtigt ved at tilkalde hjælp – og det hørte hans seks-årige storesøster Karoline, som tilkaldte de voksne. De redder Katrine op og efter en uhyggelig tur på hospitalet og i respirator, ser Katrine ud til at komme sig uden mén.

Støt os Følg os