Cookie Icon Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Hjertelungeredning

Har du gennemført førstehjælpens fire første hovedpunkter og konstateret, at personen er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, skal du give hjertelungeredning. Fremgangsmåden kan være forskellig afhængig af, om du skal give hjertelungeredning til et spædbarn, et barn eller en voksen.

 

Sådan gør du:

1. Tjek for bevidsthed:

 • Start med at tale til spædbarnet. Reagerer spædbarnet ikke, kan du forsøge at ”vække” det, som du ville, hvis det sov: Rusk forsigtigt i skuldrene og tal højt og tydeligt. Ved et spædbarn skal du være særligt forsigtig, når du rusker, for ikke at påføre dem yderligere skade. Vågner barnet ikke, er det bevidstløst.

2. Tjek vejrtrækning:

 • Frie luftveje: Spædbørn og helt små børn kan placeres på en hård overflade, dvs. på et bord eller på jorden. I modsætning til voksne og større børn, skal et spædbarns hoved være i neutral stilling. Det vil sige: du skal ikke krænge spædbarnets hoved bagover.
 • Se, lyt og føl i 10 sekunder: Når du så vidt muligt har skabt frie luftveje, sætter du dit øre ned til spædbarnets mund. Her tælles til 10, mens du kigger på brystkassen, lytter efter vejrtrækning og mærker efter den varme luft fra udåndingen på din kind. Ved manglende eller unormal vejrtrækning i de 10 sekunder er der tale om hjertestop.

3. Ring 1-1-2

 • En førstehjælper, der er alene, skal give hjertelungeredning i 1 minut, inden der ringes 1-1-2. Hvis der er en hjælper til stede, skal hjælperen ringe 1-1-2 med det samme.

4. Start hjertelungeredning:

 • Er der ikke normal vejrtrækning, skal du give hjertelungeredning i form af kunstigt åndedræt og hjertemassage.
 • Er der normal vejrtrækning, skal spædbarnet ikke modtage hjertelungeredning men i stedet lejres på siden vha. puder, dyner eller lignende, så blod, opkast, tungen eller fremmelegemer ikke blokerer luftevejene.

Hjertelungeredning til spædbørn:

Sekvens:

 • Start med 5 indblæsningsforsøg og herefter 30 tryk på brystkassen.
 • Herefter udføres skiftevis 2 indblæsningsforsøg og 30 tryk på brystkassen indtil spædbarnet tydeligt vågner, hjertestarter ankommer eller ambulancepersonale står klar til at overtage.

Udførsel:

 • Kunstige åndedræt (indblæsningsforsøg):
  Placér din mund over barnets mund og næse. Det er vigtigt, at dine læber slutter tæt omkring barnets ansigt. Pust forsigtigt i 1 sekund, så barnets brystkasse hæver sig. Det er ikke altid muligt at få luft i barnet, så når du har forsøgt indblæsningerne, skal du gå videre til hjertemassagen. Pust forsigtigt, og kun indtil du først registrerer, at brystkassen hæver sig.
 • Hjertemassage (tryk på brystkassen):
  Fjern alt tøj fra spædbarnets overkrop. Placer to fingre på spædbarnets brystben midt på brystkassen. Tryk ned svarende til en tredjedel af brystkassens dybde. Det svarer på et normalt spædbarn til 4 centimeter. Let trykket så brystkassen hæves igen efter hvert tryk. Dette gøres 15 gange i et tempo svarende til 100-120 gange i minuttet. Det vil sige knap to gange i sekundet.

6. Hvis der opstår normal vejrtrækning, er det vigtigt, at du holder barnets luftveje frie, som forklaret ovenfor under ”tjek for vejtrækning”.

Sådan gør du:

1. Tjek for bevidsthed:

 • Start med at tale til barnet. Svarer eller reagerer barnet ikke, kan du forsøge at ”vække” det, som du ville, hvis det sov: Rusk forsigtigt i skuldrene og tal højt og tydeligt. Vågner barnet ikke, er det bevidstløs, og du skal tjekke for vejrtrækning.

2. Tjek vejrtrækning:

 • Frie luftveje: Helt små børn kan placeres på en vilkårlig, hård overflade, mens større børn bør lægges på gulvet eller jorden. Her sætter du dig ved siden af barnet, placerer den ene hånd på panden og to lodrette fingerspidser under barnets hage. Herefter bøjer du forsigtigt barnets hoved bagover, så luftvejen åbnes.
 • Se, lyt og føl i 10 sekunder: Når du så vidt muligt har skabt frie luftveje, sætter du dit øre ned til barnets mund. Her tælles til 10, mens du kigger på brystkassen, lytter efter vejrtrækning og mærker efter den varme luft fra udåndingen på din kind. Ved manglende eller unormal vejrtrækning i de 10 sekunder er der tale om hjertestop.

3. Ring 1-1-2

 • En førstehjælper, der er alene, skal give hjertelungeredning i 1 minut, inden der ringes 1-1-2. Hvis der er en hjælper til stede, skal hjælperen ringe 1-1-2 med det samme.

4. Start hjertelungeredning:

 • Er der ikke normal vejrtrækning, skal du give hjertelungeredning i form af kunstigt åndedræt og hjertemassage. Se nedenfor.
 • Er der normal vejrtrækning, skal du ikke give hjertelungeredning. Barnet skal i stedet lægges i stabilt sideleje.

Hjertelungeredning til børn:

Sekvens:

 • Start med 5 indblæsningsforsøg og herefter 30 tryk på brystkassen.
 • Herefter udføres skiftevis 2 indblæsningsforsøg og 30 tryk på brystkassen, indtil barnet vågner, hjertestarter ankommer eller ambulancepersonale står klar til at overtage.

Udførsel:

 • Kunstige åndedræt (indblæsningsforsøg):
  Læg barnets hoved tilbage til naturligt stop. Placér din mund over barnets mund og klem om barnets næse med to fingre for at lukke næseborene. Det er vigtigt, at dine læber slutter tæt omkring barnets mund. Pust forsigtigt i 1 sekund, så barnets brystkasse hæver sig. Det er ikke altid muligt at få luft i barnet, så når du har forsøgt indblæsningerne, skal du gå videre til hjertemassagen. Pust forsigtigt, og kun indtil du først registrerer, at brystkassen hæver sig.
 • Hjertemassage:
  Blotlæg barnets brystkasse. Placér den ene håndrod på barnets brystben midt på brystkassen. Placér herefter den anden hånd ovenpå og flet fingrene. Tryk, med strakte arme, ned svarende til en tredjedel af brystkassens dybde. Det svarer til ca. 5 centimeter på et normalt barn. Let trykket, så brystkassen hæves igen efter hvert tryk. Dette gøres 30 gange i et tempo svarende til 100-120 gange i minuttet. Det vil sige knap to gange i sekundet.

5. Hvis der opstår normal vejrtrækning, skal du lægge personen i stabilt sideleje.

Sådan gør du:

1. Tjek for bevidsthed:

 • Start med at tale til personen. Svarer eller reagerer personen ikke, kan du forsøge at ”vække” vedkomne, som du ville, hvis vedkomne sov: Rusk i skuldrene, og tal højt og tydeligt. Vågner personen ikke, er vedkomne bevidstløs, og du skal tjekke for vejrtrækning.

2. Tjek vejrtrækning:

 • Frie luftveje: Placér personen på gulvet eller jorden. Her sætter du dig ved siden af vedkomne, placerer den ene hånd på panden og to lodrette fingerspidser under barnets hage. Herefter bøjer du forsigtigt vedkomnes hoved bagover, så luftvejen åbnes.
 • Se, føl og lyt i 10 sekunder: Når du så vidt muligt har skabt frie luftveje, sætter du dit øre ned til personens mund. Her tælles til 10, mens du kigger på brystkassen, lytter efter vejrtrækning og mærker efter den varme luft fra udåndingen på din kind. Ved manglende eller unormal vejrtrækning i de 10 sekunder er der tale om hjertestop.

3. Ring 1-1-2

4. Start hjertelungeredning:

 • Er der ikke normal vejrtrækning, skal du give hjertelungeredning i form af hjertemassage og kunstigt åndedræt.
 • Er der normal vejrtrækning, skal personen ikke modtage hjertelungeredning. Personen skal i stedet lejres i stabilt sideleje.

Hjertelungeredning til voksne:

Sekvens:

 • Start med 30 tryk på brystkassen, efterfulgt af 2 indblæsningsforsøg.
 • Fortsæt med skiftevis at give 30 tryk på brystkassen og 2 indblæsningsforsøg, indtil vedkommende vågner, hjertestarter ankommer eller ambulancepersonale står klar til at overtage.

Udførsel:

 • Hjertemassage:
  Blotlæg barnets brystkasse. Placér den ene håndrod midt mellem personens brystvorter. Placér herefter den anden hånd ovenpå og flet fingrene. Tryk, med strakte arme, ned svarende til en tredjedel af brystkassens dybde. Det svarer til 5-6 cm på en normal person. Let trykket så brystkassen hæves igen efter hvert tryk. Dette gøres 30 gange i et tempo svarende til 100-120 gange i minuttet. Det vil sige knap to gange i sekundet.
 • Kunstige åndedræt (indblæsningsforsøg):
  Læg personens hoved tilbage til naturligt stop. Placér din mund over personens mund og klem med to fingre om personens næse for at lukke næseborene. Det er vigtigt, at dine læber slutter tæt omkring personens mund. Pust forsigtigt i 1 sekund, så personens brystkasse hæver sig. Det er ikke altid muligt at få luft i personen, så når du har forsøgt indblæsningerne, skal du gå videre til hjertemassagen. Pust forsigtigt, og kun indtil du først registrerer, at brystkassen hæver sig.

5. Hvis der opstår vejrtrækning, skal du lægge personen i stabilt sideleje.

 

Støt os Følg os