Cookie Icon Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Drukneulykker

Drukning defineres som død, som følge af iltmangel efter ophold under vand. Man behøver derfor ikke at have fået vand i lungerne for at drukne. Har en person været ude for en drukneulykke, håndteres situationen ud fra førstehjælpens fire hovedpunkter.

  1. Skab sikkerhed: Forsøg at få personen op af vandet på bedste vis, under hensyn til din egen sikkerhed. Koldt vand og understrøm er begge hyppige årsager til drukneulykker, og begge kan ramme både dygtige og uerfarne svømmere.
  1. Vurdér personen: Vurdér personens tilstand, som beskrevet her. Det er især vigtigt at fjerne væske, tang og andet fra personens mund, men forsøg aldrig at fjerne væske fra lungerne.
  1. Tilkald hjælp: Tilkald hjælp ved at ringe 1-1-2. Hvis der er livreddere til stede på den pågældende strand eller svømmehal, bør disse tilkaldes, især hvis der er mere end én førstehjælper til stede.
  1. Yd førstehjælp: Her ydes den relevante førstehjælp til personens tilstand. Trækker personen vejret, skal du være opmærksom på vedkomnes kropstemperatur, der kan være meget lav. Fjern derfor vådt tøj og dæk personen til, i bedste tilfælde med tørre tæpper, håndklæder og/eller et folietæppe fra en førstehjælpskasse.

Gratis førstehjælps-app

Børneulykkesfonden har lanceret en gratis førstehjælps-app til iPhone i samarbejde med Codan. 
Hent den gratis app allerede i dag og få førstehjælpen lige ved hånden. 
Læs mere

Støt os Følg os